Jeanette Petterson-Blue Spas

Från säsongsjobb till eget företag på Cypern

Vi träffade Jeanette Petterson som driver Blue Spas för en liten pratstund om hur det är att driva eget företag på Cypern.

Jeanette Petterson
Jeanette Petterson tröttnade på arbetet som säsongsarbetare och beslutade sig för att ta ett kort break i cypernlivet och sticka hem för att förverkliga sin dröm genom att utbilda sig till hudterapeut.

Det skulle visa sig vara ett bra val då hon inte ville riskera att behöva hanka sig fram på säsongsjobb och känslan av att vara sin egen chef är något de flesta drömmer om. Jeanette tog chansen och driver nu flera spa på Cypern.

 

Vad lockade dig mest med det här yrket?
Jag hade jobbat många år inom turismbranschen och jag var extremt trött på all ytlighet, prat om vädret, vilka stränder som är finast, vilka restauranger som är bäst och vilka barer och nattklubbar som är mest inne. Varje säsong tog jag ett nytt jobb i förhoppning om att det skulle vara bra, men efter ett par veckor på varje nytt jobb hade jag redan tröttnat på det. Jag undrade hela tiden vad jag skulle jag göra med mitt liv och vad som var “min grej”.
Jag hade länge velat prova på att jobba på ett kryssningsfartyg och flög till Miami 2004 och signade på en världskryssare, Crystal Cruises. Jag insåg direkt att det här jobbet är ingenting man gör en längre tid. Arbetsvillkoren på Cypern framstod som lyx jämfört med det på ett kryssningsfartyg. Jag arbetade som stewardess från morgon till kväll sju dagar i veckan i sex månader, med några timmars ledighet mitt på dagen. Man var så trött och sliten så man såg suddigt på hela världen som passerade förbi. På fartyget fanns ett spa, det låg högst upp på deck 14 med panoramafönster över havet.

Alla avundades spa-personalen som fick jobba i sådan vacker miljö och dessutom såg de helt utvilade ut något som vi stewardesser knappt kunde stava till just då. Vi brukade säga att det enda jobbet man kan tänka sig att göra här på skeppet igen är ju att arbeta på ett spa. Det var då jag kom på att det är ju det här jag vill göra. Jag ska bli hudterapeut och jobba på spa. Strax därefter började jag min utbildning på Elisabethskolan i Göteborg. Det året kom att bli ett av de bästa på länge. Allt kändes helt plötsligt så rätt och när jag till sist tog examen åkte jag till Cypern med världens entusiasm och självförtroende.

En vanlig dag på jobbet med glada kunder!

En vanlig dag på jobbet med glada kunder!

Vilket år startade du ditt företag?
Det var år 2007.  Jag hade ett mål när jag gick min utbildning och det var att ha ett eget företag inom 5 år.
Jag skickade mitt cv till de finaste femstjärniga hotellen där det fanns kompletta spa, jag blev kallad till intervju, men arbetsuppgifterna och arbetsvillkoren var långt borta från vad jag ville göra. Lönen låg på cirka € 600 i månaden, och jag började bli riktigt frustrerad över att ingen förstod vad jag hade i sikte.

Till slut kontaktade jag min gamla chef på ett hotell i Ayia Napa och frågade om de hade någon ledig tjänst i hälsocentret. Jag fick istället hyra in mig i deras lokaler och startade upp mitt första spa. Lyckan var oändlig. Det blev som jag hade hoppats på med stor efterfrågan på behandlingar. Ibland stod jag och masserade till klockan nio på kvällen, kunderna tog aldrig slut. Det var störst efterfrågan på massage och på morgonen när jag vaknade kunde jag knappt öppna händerna för så ont hade jag av all massage. Men jag älskade mitt nya jobb. Kontakten med gästerna blev på en helt annan nivå, inte alls ytligt prat som innan när jag hade ett serviceyrke.

Efter en behandling hade man lärt känna kunden, för när man lägger sina händer på kunderna öppnar de sig ofta helt och berättar högst personliga saker. Jag kände en ärlig uppskattning för det jag gjorde och det var det som gjorde att jag tyckte jobbet var så roligt. Den säsongen lärde jag mig otroligt mycket. Året därpå blev jag gravid med mitt första barn och jag var tvungen att tänka om, jag måste expandera företaget och anställa personal så att jag kunde bli mer flexibel med arbetstider. Mammaledigheten på Cypern är bara fyra månader, och att lämna sitt nästintill nyfödda barn på förskola var otänkbart. Det gällde att satsa. Jag anställde min första personal och när min dotter var nio månader startade jag upp ytterligare två spa. Nu, med ytterligare ett barn till, har bitarna fallit på plats och allt går på rutin.

Det viktigaste är att sätta kunden i fokus, menar Jeanette

Det viktigaste är att sätta kunden i fokus, menar Jeanette

Var det lätt att sälja in konceptet spa i Ayia Napa?
Nej, det fanns inget intresse alls för spa när jag hörde mig för på olika hotell, de visste inte hur stor efterfrågan det fanns på spa-konceptet. Jag hade spanat in andra hotell som saknade spa, där fanns skyltar om att man erbjöd massage med en liten lapp om att kontakta reception. Jag kunde inte låta det se ut så på så fina hotell i övrigt.

Jag kontaktade dessa hotell, men svaret var: ”Nej vi är inte intresserade” eller bara: ”Nej, vi har redan någon som sköter den avdelningen”. Efter många nej lärde jag mig hur cyprioter tänker i affärssammanhang och vad som var viktigt för dem och deras hotell och fick då lättare kontakt och eftersom jag var bofast på ön fick jag deras förtroende snabbare. Man måste även känna folk för att få in en fot här.

Har det varit svårt att ta sig fram som egen företagare på Cypern?
Ja, det var tufft de första åren innan jag lärde mig hur det fungerar att vara egenföretagare här på Cypern. Vi svenskar gillar ordning och reda och vill att allt ska gå rätt till och så fungerar allt precis tvärt om här. Som utlänning var det omöjligt att få hjälp av banken så jag fick bygga upp företaget helt på egen hand i liten skala som sedan kunde växa. Det var otroligt tufft de första åren.

Jag har hela tiden trott på mitt koncept, men det gäller att ha en stor portion självförtroende att ta sig fram i karriären. Jag har ett koncept som fungerar, jag jobbar tvärt emot hur många andra gör här nere. De gånger som jag har fått nej har bara triggat mig ännu mer att fortsätta framåt, när det tar stopp svänger jag till höger eller vänster, sen fortsätter jag rakt fram. Det funkar.

Fina naglar får du på Blue Spas samt en avkopplande stund i lyxig miljö.

Fina naglar får du på Blue Spas samt en avkopplande stund i lyxig miljö.

Vad är det bästa med ditt jobb?
Kundkontakten och miljön vi jobbar i. Man får träffa oerhört många spännande människor från olika länder och kulturer och jag har oändliga minnen från intressanta samtal under behandlingar. Feedbacken lever man på länge av kunder som kommer tillbaka efter sin massage som tackar och berättar att de mår mycket bättre. Eller när en kund kom och berättade att hon drömde att hon svävade, tack vare den fantastiska avslappnande spa-behandlingen o.s.v. Det är svårt att få den inverkan på en kund i vilket yrke som helst.

Vilken är den populäraste behandlingen?
Massage är helt klart den populäraste behandlingen. Gästerna är ömma och stela efter resan och vill lyxa till det på semestern. Många av våra kunder har aldrig varit på ett spa innan, det är något man tar sig tid till på semestern. Manikyr och pedikyr är också populärt.

Är det bara hotellgäster som får boka en behandling på Blue Spa?
Nej, alla är välkomna till Blue Spa. Man kan även köpa ett presentkort om man vill ge bort en behandling eller hudvårdsprodukter till någon man tycker lite extra mycket om.

Har du några skönhetstips att dela med dig av?
Ta hand om din hud med hjälp av bra hudvårdsprodukter, som din hudterapeut väljer ut åt dig. Ta hand om din kropp och unna dig t.ex. en ansiktsbehandling, helkroppsmassage eller pedikyr vid behov. Den största påverkan på huden kommer inifrån, så tänk på vad du äter. Drick mycket vatten, ät hälsosamt, ta vitaminer och hitta den träningsformen som passar just dig. En människa som mår bra är vacker.

Att få gå till jobbet i sån här miljö gör väl vem som helst salig av lycka, skrattar Jeanette.

Att få jobba i sådan här miljö gör väl vem som helst salig av lycka, skrattar Jeanette. Bilden är från Nausicaa Hotel i Protaras.

Vad är det bästa med Cypern?
Solen, havet och livsstilen. Man får andas frisk havsluft varje dag. Man umgås mer på ett naturligt och avslappnat sätt här. Man behöver inte vara bjuden för att komma hem till någon. Om någon kommer förbi spontant mitt i middagen så dukar man bara fram extra tallrikar. Sällskap är alltid trevligt här.

 

Share