Möt Carolina Alotus

Carolina Alotus – Jag lever min dröm

Carolina började måla blommor redan som barn och bestämde sig tidigt för att bli konstnär. Det låter kanske som en barnslig dröm. När hon sedan reste med familjen på en solsemester under vinterhalvåret väcktes ännu en dröm – att leva i ett varmt land med palmer. Flera år senare förverkligade Carolina båda sina drömmar. Nu lever hon sedan drygt 20 år tillbaka, året runt i värmen på Cypern och livnär sig på sin konst.

Carolina Alotus

 

Vad var det som fick dig att fastna för just Cypern?
Från början var det slumpen att det blev just den här ön, och sen blev det så att jag stannade kvar när jag mötte min ex-man. Trots att vi nu är skilda är vi mycket goda vänner.
Ljuset här på Cypern är helt fantastiskt. Det blålila havet och guldfärgade klipporna är magiska. Jag är beroende av horisonten och vågorna, medelhavet ger mig frid i sinnet.

Var hittar du din inspiration?
Att skapa är som att andas för mig, om jag inte får vara kreativ känns det som jag kvävs. Det bubblar alltid i mitt inre av nya idéer som vill komma ut. Det är ibland lite frustrerande att inte hinna måla lika snabbt som idéerna ploppar upp. Jag snappar hela tiden upp känslor, färgkombinationer, strukturer etc, och sedan kommer dom fram när jag jobbar med en tavla. Jag älskar naturen och går ofta runt ute vid Cape Grecko och njuter av det öppna landskapet och att vara omgiven av havet.

Dina tavlor säljs över hela världen, berätta mer!
Det stämmer, jag har haft utställningar bland annat i Los Angeles, Miami, Schweiz, London och givetvis i Sverige. Jag har en permanent utställning på restaurang Blue Spice som jag också har inrett. Jag har kunder från hela världen, jag har till exempel skickat tavlor till Jamaica, Nya Zeeland, Australien och USA.

Blue Spice

Vad var dina första motiv?
Blommor. Jag älskar blommor och har alltid förundrats över deras enkelhet och skönhet. När jag reste till Hawaii 1998 blev jag överväldigad av alla blommor. Det var lotusblomman som inspirerade mig till att skaffa mig ett alldeles eget efternamn, Alotus.

Det ryktas att Ikea har haft en av dina tavlor i sin kollektion?
Ja, det var en rosa gerbera på vit bakgrund som beställdes i en begränsad upplaga av Ikea i England, och fanns bara i 2 600 exemplar.

Vilket material målar du i?
Jag målar i akryl, det är lätt att jobba med, torkar snabbt och är vattenlösligt. Jag drar alltid ett lager fernissa över alla mina tavlor som extra skydd.


Har du många cypriotiska kunder?

I början var det inte så många, men nu börjar det bli allt fler, de var lite skeptiska till min konst tidigare och föredrog landskapsmotiv med blånande berg och glittriga sjöar. Men nu har även cyprioterna börjat uppskatta mina tavlor. De flesta av mina kunder är dock svenskar och engelsmän.

Carolina med sina älskade hundar, Maya och Pluto.

Carolina med sina älskade hundar, Maya och Pluto.

Du har börjat experimentera med nya tekniker, berätta mer.
Ja, efter att ha målat blommor i så många år ville jag prova på nya motiv och material. Jag gör nu en hel del abstrakt konst. Jag har ofta inte en aning om hur tavlan kommer se ut i slutskedet, det kan börja med en idé om en färgskala och sedan jobbar jag vidare, och jag blir oftast lika överraskad själv över hur det hela utvecklas, det är en väldigt intressant process att måla abstrakt.

Sen har det blivit några hund-tavlor också. Jag blev med hund för 8 år sedan och jag har tidigare arbetat ideellt med att hitta hem till övergivna hundar, så det var naturligt att inkludera mina fyrfota vänner i några av mina tavlor.

Senaste experimenten är något helt annat, en slags naivistisk stil som oftast innehåller fåglar, det är dom tavlorna jag jobbar mest med just för tillfället. Det är ju lite ”spretigt” att måla både realistiskt, abstrakt och naivistiskt, men jag trivs bäst med att få variera mig. Kanske kanaliseras alla nya experiment så småningom ut i en ny stil, vi får se vad som händer.

Ett av alla hennes fantastiska projekt - möbler!

Ett av alla hennes fantastiska projekt – möbler!

Hur ser en vanlig dag ut för Carolina Alotus?
Alla dagar är olika  i mitt liv, rutin är liksom inte min grej. Men de flesta dagar börjar med att jag kolla mejlen och går ut med hundarna. Jag försöker oftast hinna med någon slags träning varje dag. Det är mycket jobbtid som inte handlar om att måla, dukar ska spännas, hemsidan uppdateras osv, sånt brukar jag göra på dagarna. Jag målar som bäst och är mest produktiv mellan klockan åtta på kvällen till midnatt, ibland sitter jag uppe längre och förlorar mig i mitt målande. Jag trivs bäst när det är tyst och stilla, då kan jag producera som bäst.

Eftersom jag kan montera ner mina tavlor är de lätta att skicka. Stora tavlor rullas helt enkelt ihop, och mindre tavlor förpackar jag väl och skickar med post. Jag skickar beställningar över hela världen.

Carolina berättar att hon även jobbar på sido-projekt med att återbruka olika material så som drivved, stenar och tyg som hon förvandlar till spännande konst.

Carolina berättar att hon även jobbar på sido-projekt med att återbruka olika material så som drivved, stenar och tyg som hon förvandlar till spännande konst.

Det är oftast tavlor i mindre storlekar som är lätta att stoppa i resväskan, en uppskattad present som många turister köper med sig hem.

Mindre tavlor som är lätta att stoppa i resväskan, är en uppskattad present som många turister köper med sig hem.

Carolinas tavlor pryder väggarna på bland annat:

* Elite Plaza restaurang Göteborg

* Riverton Sky Bar Göteborg

* Landvetter Airport hotell

* Blue Spice Restaurang Pernera.
Blue Spice håller öppet sju dagar i veckan, både dagtid och kvällstid. Förutom Carolinas vackra tavlor serverar Blue Spice underbar mat – missa inte deras plankstek!

Originaltavlor kan du köpa direkt från Carolinas hemsida.

www.CarolinaAlotus.com

 

Share