Vandra på Cypern

Det är populärt att vandra på Cypern, antingen i grupp eller på egen hand.

E4:an är vandringsleden som börjar i Gibraltar och slutar på Cypern. Vill du gå hela sträckan får du gå i 10,450 km och endast den cypriotiska sträckan är 640 km.

Vill du vandra på E4:an i andra länder har du många att välja på: Spanien, Frankrike, Schweiz, Tyskland, Österrike, Ungern, Bulgarien, Grekland och Kreta. Planerar du att gå hela sträckan på Cypern behöver du minst två veckor om du orkar gå 50 km per dag. Sträckan är helt underbar och den bästa tiden att vandra på E:4an är i mars-april när ön är som grönast och det inte är stekhett.

Semestrar du i Agia Napa – Fig Tree Bay kommer du säkert att se några skyltar för gångvägen till vänster om Atlantica Sungarden och mot Cape Grecko. Många svenskar höjer ett ögonbryn när de ser skylten E4 mitt bland klipporna.

På Cyperns turistbyrå som finns i alla städer kan du hämta mer information och utförliga kartor om sträckan. Broschyrerna finns endast på engelska och grekiska men med utförliga kartor och med E4:ans skyltar lite här och där på vägen skall det inte vara så svårt att följa rutten.

Vissa delar av E4:an går på asfalterade vägar och vissa delar i ödslig skog i bergen så det är bra att vara utrustad med vatten och mat. Uppe i Troodosbergen kan du övernatta i mysiga traditionella hus.

Njut av naturen och vandra på Cypern.

Njut av naturen och vandra på Cypern.

Naturstigar
Vill du bara gå lite sådär lagom långt och följa naturstigar har du en stor mängd att välja bland över hela ön. Troodosbergen är kända för sina vackra vandringsleder. Men även runt Cape Grecko finns det vackra vandringsleder att följa.

På turistbyrån finns mycket information att hämta, samt i nästan alla supermarkets och souvenirbutiker hittar du bra böcker om vandringleder på Cypern. Den bästa tiden att gå är på våren när naturen är som vackrast, men hösten och vintern är givetvis också en bra tid då det är lagom varmt. Men glöm inte solhatten och vattenflaskan. Ja, och kameran såklart.
Share