Troodosbergen

Troodosbergen är att rekommendera för dig som vill se mer av Cypern. Här kommer du garanterat att hitta din livskrafter.

De små byarna och pinjeträdens viskande bris får dig att undra om vi verkligen behöver datorer, mobiler och Facebook för att överleva. Här uppe kan du bara vara. Begreppet ett med naturen får sin verkliga mening, det enda du hör här är näktergalen.
Med sina 2.000 meter över havsytan breder Troodosbergens bergstoppar ut sig med en underbar utsikt. Charmiga byar med kullerstensgator och väl bevarad arkitektur ligger sammanflätade med vingårdar, mandel- hasselnöts- och körsbärsträd. Här hittar du porlande bäckar där det fiskas regnbågsforell som du kan avnjuta på den lokala tavernan hop med ett kall Ouzo.

Redan under antiken var Troodos känt för sina gruvor och under den bysantinska tiden blev det ett viktigt centrum för bysantinsk konst eftersom man byggde kloster och kyrkor i bergen långt ifrån den utsatta kusten. Troodosbergen är hemvist för nio kyrkor som finns med på UNESCO’s världsarvslista. På grund av att ikonerna och freskerna är mycket värdefulla hålls många kyrkor och kloster låsta. Vill man besöka dem frågar man efter byprästen eller någon annan betrodd person som man i regel hittar på byns kafé.

Men det finns mycket mer i Troodos att se än kyrkor. För den äventyrslystne kan Troodos vara ett spännande alternativ att resa till på vintern då man kan åka skidor här.
Här odlas bland annat körsbär, äpplen och persikor. Man producerar också vin och Zivania, ett brännvin som framställs av restprodukter från vintillverkningen. I vissa byar finns försäljning av hantverk och keramik.

I Troodosbergen finns fyra huvudområden som alla har sin egen karaktär och charm.
Pitsyla, öster om Olympusberget, Solea, Marathasadalen, norr om Olympusberget , Krasochoria, som betyder vinbyar, i söder.
Det är mycket lätt att nå dessa platser från antingen Limassol eller Nicosia. Centrala Troodos ligger runt Olympusberget på 1.951 meter.

Vandra i bergen
Troodosbergen är utmärkta att vandra i, det finns flertalet vandringsguider i bokform eller titta in på turistbyrån där du hittar en broschyr med spännande vandringsleder.

Pitsyliaområdet ligger på Troodosbergens östra utlöpare. På sluttningarna ligger pittoreska byar omgivna av vinodlingar, mandel- och hasselnötsträd och otaliga vilda blommor. Du når Pitsylia antingen från Limassol eller Nicosia.
Share