Temperaturer

Klimat och väder på Cypern
Januari, februari & mars
Dagstemperatur: 15 – 19 grader
Nattemperatur: 5 – 7 grader
Antal soltimmar per dag: 6 – 7 timmar
Havstemperatur: 15 -17 grader
UV-index: 2-5

April & maj
Dagstemperatur: 24 – 29 grader
Nattemperatur: 10 -14 grader
Antal soltimmar per dag: 9 och 11 timmar
Havstemperatur: 21 grader
Temperatur i poolen: 23 grader
UV-index: 7-10

Juni, juli & augusti
Dagstemperatur: 34 -38 grader
Nattemperatur: 19, 24 & 28 grader
Antal soltimmar per dag: 13 timmar
Havstemperatur: 25 -28 grader
Temperatur i poolen: 28 grader
UV-index: 10-14

September & oktober
Dagstemperatur: 28 – 33 grader
Nattemperatur: 14 – 18 grader
Antal soltimmar per dag: 9 – 11 timmar
Havstemperatur: 24 -26 grader
Temperatur i poolen: 27 grader
UV-index: 6 – 9

November & december
Dagstemperatur: 17 – 22 grader
Nattemperatur: 11- 17  grader
Antal soltimmar per dag: 5 -7 timmar
Havstemperatur: 19 – 21 grader
Temperatur i poolen: 24 grader
UV-index: 3 -4

Temperaturerna och UV-indexet är ungefärliga, avvikelser kan förekomma.

Eftersom det under högsäsong kan bli extremt varmt på Cypern rekommenderar vi att ta en paus från solandet ett par timmar mitt på dagen.
För dig som vill vara på den säkra sidan och packa med dig vätskeersättning, första hjälpen och solprodukter av god kvalitet.
 

Mer om vädret och Cyperns årstider

Cyperns väder i januari, februari och mars
Januari, februari och mars är vintermånader på Cypern, det förekommer en del regn, hagel och åska. Men det är sällan ihållande regn flera dagar i sträck. Vädret kan slå om väldigt fort, speciellt nere vid kusten då dagen kan börja med strålande sol. Svarta moln kan sedan torna upp sig vid horisonten på eftermiddagen, och det kan bli en del regn.

Medeltemperaturen vid kusten ligger runt 15 grader. I Troodosbergen är det betydligt kallare och nu har man tillfälle att kasta sig ut i backen. Snödjupet blir dock sällan över 50 centimeter. Alla restauranger och hotell håller öppet under vintern i Troodosbergen.

Januari, februari och mars på Cypern är en bra tid för rundturer, vandringar, men det går att pressa sig till en snygg solbränna om man sitter i lä. Det är varmt mitt på dagen i solen, men på kvällen åker koftor och jackor på. På turistorterna är det ganska så ödsligt, det mesta är stängt, så städerna är det bästa stället att vara på så här års. I Agia Napa är ett fåtal restauranger och pubar öppna, i Protaras finns det en handfull öppna restauranger och pubar. Det börjar bli grönt i naturen av regnet, och du hittar många vårblommor så här års.

Cyperns väder i april och maj
April och maj är härliga månader på Cypern. Under slutet av april är vädret mycket stabilare och det är rejält varmt i solen. Luften kan fortfarande vara aningen kylslagen, lite som svensk sommar. Det kan förekomma enstaka regnskurar samt åska.
Rundturer, vandring eller cykelturer är bra aktiviteter så här års, turistområdena börjar öppna upp för säsongen i mitten av april. I början av maj är allt öppet och nattlivet börjar så småningom vakna till liv igen för säsongen.
Havet är lite svalt, men man vänjer sig snabbt.

Cypern har många festivaler på våren, den cypriotiska påsken brukar infalla under den här tiden på året, och då är det många evenemang på gång. Ön är som vackrast nu med gröna fält och blommor i tusentals. Nu ska man passa på att åka upp till Troodosbergen för att se alla körsbärsträden som står i blom.

Nu börjar solen bli riktigt stark och man kan lätt bränna sig trots att luften känns sval. Håll koll på UV-indexet och använd hög solskyddsfaktor. Naturen på Cypern är nu som vackrast. Det är grönt och fullt av blommor.

Cyperns väder i juni, juli och augusti
Juni, juli och augusti på Cypern betyder högsäsong och garanterat vackert väder – och hett. På turistorterna är det fullt drag fram till morgontimmarna, solen är mycket stark och varm. UV-index brukar ligga på 13, så det gäller att vara försiktig i solen. Är man inte van vid solen kan man lätt bränna sig på en halvtimma utan solskyddsfaktor.

I mitten av juli till slutet av augusti tar cyprioterna ut sina tre semesterveckor och drar ner till kusten, speciellt till turistområdena. Mellan den 15 augusti – 20 augusti slår många kontor och företag i städerna igen för semester.

Visst går det att åka på rundturer men när kvicksilvret kryper upp mot +39 i augusti har man inte mycket behållning av sevärdheterna. Så här års reser man till Cypern för att sola, bada och ha kul. I juni brukar det dock inte vara fullt så varmt som i juni och augusti. Dagarna är riktigt heta och nätterna likaså. Luftfuktigheten på kusten brukar ligga över 70%. Ibland upp mot 100%. Ser man till att dricka ordentligt med vatten och ta det lugnt brukar man klara av värmen. Och det är ju det som är meningen med semester, att dra ner på takten. Man får ingen användning för långärmat eller långbyxor. Att packa med sig vätskeersättning är ett smart tips. Du slipper bli tung i huvudet och trött.

Uppe i Troodosbergen är luften helt annorlunda – frisk och klar trots att det ändå är varmt. Nätterna är svalare så många flyr upp till Troodos ett par dagar för att hämta nya livskrafter. Likaså i Pafos på västkusten ligger temperaturen cirka 2-3 grader lägre än i Agia Napa och Protaras.

Det är en hel del kulturella evenemang på gång så här års, och man får sällan långtråkigt. Nu börjar naturen skifta i gult, skörden är redan bärgad i början av juni.

 

Högsäsong + Cypern = solgaranti!

Cyperns väder i september och oktober
September och oktober är underbara månader på Cypern, den värsta hettan efter sommaren har lagt sig. Temperaturen brukar sjunka en aning runt mitten av september. Men för en nordbo känns det ändå rejält varmt.

Det är fortfarande bra drag på turistorterna, men publiken är lite äldre och dagarna bli kortare. Det finns gott om kulturella evenemang och festivaler, t.ex. vinfestivalen med gratis vin i Limassol. Man kan njuta av sol och bad samt kombinera det med sevärdheter. Kvällarna börjar bli lite svalare, en tunn jacka räcker dock.

Naturen är nu helt utslagen och väntar på det första regnet, det brukar komma ett par korta skurar så här års. Åska och någon enstaka skur kan förekomma lokalt.

Cypern i november och december – Vindruvorna är som bäst nu.
November och december är fortfarande härliga månader, men det börjar bli svalare, mitt på dagen går det mycket bra att gå tunnklädd och ligga på stranden. Kvällarna är betydligt svalare, och man känner av det om man har suttit i solen hela dagen. Långärmat och långbyxor rekommenderas till kvällarna. Flera restauranger börjar slå igen på turistorterna, men det är ändå inte helt öde.

I Agia Napa och Protaras har det mesta slagit igen, så det är städerna man ska satsa på om man vill ha liv och rörelse. Vädret skiftar en hel del, regn, åska och hagel förekommer, men sällan flera dagar i sträck. Solen är fortfarande varm och många turister firar julafton med en picknick på stranden.

Naturen börjar få lite fräschör efter höstens regnskurar. Nu finns det gott om färska apelsiner, mandariner och citroner.
Share