Priser

Priser på Cypern
Vissa saker är mycket billigare på Cypern än i Sverige och andra resmål. Allt beror givetvis på vad du har tänkt göra på semestern och vad du vill lägga pengarna på. Du kan bränna flera hundralappar redan på planet ner på onödiga grejer. Reser du på en tajt budget kan du leva relativt billigt på Cypern. Ha i åtanke att priserna i mini-marketen är mycket högre än de i de större affärerna.

I Agia Napa och Protaras hittar du flera större supermarkets, Best Buy är en av de billigare kedjorna som även finns utspridda på hela ön.
Du hittar ett Lidl på genomfarten i Protaras som har billig mat. Från Agia Napa går det lokalbuss in till Protaras varje kvart, bussen kostar € 1,00 enkel väg. Vidare finns det fem stora varuhus inne i närliggande Paralimni som har mycket vettiga priser: Metro, Xenis, Sklavenitis, Kokkinos och ytterligare ett stort och välsorterat Lidl.

Ska du storhandla lönar det sig att ta sig till en större matbutik utanför turistområdet.

Stormarknader
I Larnaka, Limassol, Nicosia och Pafos finns det också många stormarknader med billig mat. Priserna på frukt och grönt ligger väldigt nära de svenska priserna. Pås-såser som vi är vana vid hemma finns det väldigt lite av på Cypern. Kedjan Best Buy har Blå Band i sitt sortiment – du hittar flera Best Buy utspridda i turistområdena.

För den som reser med blöjbarn på tajt budget kan det vara en god ide att i mån av plats ta med ett lager blöjor eftersom det kan bli ganska dyrt att köpa dem på plats.
Svensk mat på Cypern
Det finns många svenska varor, Kalles Kaviar, Felix konserver med färdiga rätter, svenskt godis, Findus frysta varor och givetvis finns det knäckebröd. För tillfället är kedjan Best Buy den som har bäst sortiment på svenska varor. Ikea i Nicosia har även viss svensk mat.
I Agia Napa har hotell Sunwings egen matbutik har även svensk mat, kanelbullar och svenska böcker.

Kött, vin, sprit, cigaretter är mycket billigare än i Sverige och om du ska stanna länge kommer du att kunna unna dig oxfilé till vardags.

Vin och sprit är mycket billigare än i Sverige.

Varje stormarknad har en egen kött- och ostdisk. Dessutom finns det en köttaffär (Butcher) i varje gathörn i byarna och städerna eftersom cyprioterna äter väldigt mycket kött.

Är du ute efter glutenfria varor, sojamjölk och laktosfritt kan du hitta ett bra utbud på stormarknaderna som finns i alla stora städer. Best Buy har även en del sådant i sitt sortiment nu. Vissa bagerier säljer glutenfritt bröd, fråga efter “gluten free bread”.

Hur säger man?
Laktosfritt – lactose free.  På grekiska säger du, choris laktosi – χωρίς λακτόζη.
Glutenfritt – gluten free.  På grekiska säger du, choris gluteini – χωρίς γλουτένη.

Här finns en bra länk för dig som fördjupa dig i priserna på Cypern.


Äta ute på Cypern cirkapriser

* Mc Donalds Hamburgare € 1.00
* Mc Donalds Big Meal med stor burgare, pommes och dricka € 5.35
* Mc Donalds Greek mac € 3.50
* Mc Donalds chef salad € 3.50
* Set Menu på restaurang som inkluderar förrätt, varmrätt och dessert från  € 9.50  per person
* Meze som inkluderar 23 olika små rätter från € 12.50 per person
* Oxfilé med potatis, sås och grönsaker € 15.00 per person
* Moussaka med sallad € 9.00
* Pizza från € 7.50
* Donner kebab € 3.50

* 1 pint starköl € 2.50
* ½ pint starköl € 2.00
* Paraplydrinkar och cocktails från € 3.00
* Shots från € 3.00

Nattmat såsom kebab, hot dogs och sandwiches får du från € 3.50

Gott kaffe råder det ingen brist på. Du hittar mängder av kaféer på Cypern.

Kaffe på stan får du från € 2.50, på trendiga kaféer eller på fina gatan går priset givetvis upp, t.ex på Starbucks kostar det billigaste kaffet € 4.00.
Fika på tjusigt kafé med en iskaffe, en te, en äppelpaj och en glass med frukt € 16.50.

Taxipriser på Cypern 
Cypriotiska turistbyrån har publicerat priser som all taxichaufförer skall rätta sig efter.
Innan du hoppar in i taxin ska du fråga om priset, det är inte okej att ta extraavgifter per person. Och taxametern ska alltid vara påslagen.

Hur mycket pengar går åt på en vecka på Cypern?
Som sagt, allt beror ju på vad du väljer att spendera pengarna på. Men generellt kan man säga att har du en reskassa på 600 kr per dag kan du äta och dricka gott. Hyra solstol, åka på någon utflykt och handla lite kul saker. Samt känna att du inte lever på en alltför tajt budget.  För en familj som vill leva relativt billigt går 1.200 kr per dag bra att klara sig på.
Reser du med halvpension eller All inclusive klarar du dig på mindre pengar givetvis.

Och den stora frågan, hur mycket pengar skall man ta med sig när man ska ner och festa på Cypern?
För dig som skall ner till Cypern enbart för att festa brukar 6.000 kr räcka för en vecka till enklare mat och dricka.
Share