Limassol att se

I Limassol med omnejd finns det många intressanta historia platser att besöka.

Kolossiborgen
En spännande byggnad som får en att känna sig lite som en riddare så fort man kliver in genom dörrarna. Borgen har också blivit enormt populär att ha som bakgrund för sitt bröllopsfoto. Åk 14 kilometer väster om Limassol på väg mot Pafos och följ skyltarna. Borgen är ett fint exempel på militär arkitektur. De äldsta delarna är från 1200 – talet och borgen fick sin nuvarande form i mitten av 1400 – talet. Efter Akkos fall 1291 blev borgen högkvarter för Johanniterriddarna från Jerusalem. På 1300 – talet innehades borgen under några år av Tempelriddarna.

Kolossiborgen, en av de mest välbesökta sevärdheterna i Limassol.

Kolossiborgen, en av de mest välbesökta sevärdheterna i Limassol.

Tempelriddarna var en militär munkorden som formades i slutet av det första korståget för att skydda de kristna pilgrimerna på deras färd till det heliga landet. Aldrig förr hade världsliga riddare samlats och tagit klosterlöften, man kan säga att de var de första krigarmunkarna. Tempelriddarna slogs sida vid sida med Kung Richard I (Rickard Lejonhjärta) och andra korsfarare i slagen om det heliga landet.
I närheten av Kolossiborgen ligger ruinerna av ett sockerbruk från 1300 – talet.
Limassols fästning och Cyperns medeltidsmuseum
Enligt legenden var det här som Richard Lejonhjärta år 1191 gifte sig med Berengaria av Navarra och krönte henne till Englands drottning. Fästningen är byggd på 1300 – talet på samma plats som ett tidigare bysantinskt slott och innehåller Cyperns medeltidsmuseum. Du hittar fästningen nära den gamla hamnen inte så långt ifrån gamla stan.
Tel: 25 330419

Limassols arkeologiska museum
Här hittar du en spännande samling lokala fynd från stenåldern till romersk tid.
Adress: Vyronos 5, nära Stadsparken. Tel: 25 330132

Museet för folkkonst
I ett renoverat gammalt hus visas en vacker samling cypriotisk folkkonst från 1800 – tal till tidigt 1900 – tal.
Adress: Agiou Andreou 253 Tel: 25 362303

Konstgallerier finns det gott om i Limassol, håll utkik i dagspressen för senaste nytt.

Saltsjön
Precis som i Larnaka finns det en saltsjö strax utanför Limassols centrum. Sjön är betydligt större än den i Larnaka och är omgiven av långa promenadvänliga stränder.

Vackra fåglar i saltsjön.

Vackra fåglar i saltsjön.

När det första regnet börjar falla på senhösten förvandlas saltsjön till en sjudande samlingsplats för 85 olika arter flyttfåglar samt tusentals övervintrande Flamingo (Great Flamingo) som stannar från november till april. De flesta Flamingo som flyttar till Cypern på hösten kommer ifrån häckningsplatser i saltvattensjöar i Iran såsom Lake Rezayeh. Medan de Flamingo som anländer på vintern har flugit från Camargue i södra Frankrike. Hur fåglarna vet att det finns vatten i Limassols saltsjö har ännu ingen lyckats lista ut.

Anledningen till att fåglarna inte stannar på sin häckningsplats året runt är att den stora mängden nederbörd späder ut saltet i sjöarna. Fåglarnas huvudföda Artemia, som är ett litet kräftdjur klarar inte av den förändrade miljön och slutar föröka sig. När saltvattensjön i Limassol fylls med regnvatten i november stimulerar det kräftdjuren som sätter igång och förökar sig och fåglarna kommer hit för att övervintra. Skulle saltvattensjön torka ut tidigt på grund av för lite regn flyttar fåglarna igen, den här gången till Afrika.

För den fågelintresserade kan du med lite tålamod få se Vårtrana, Svartbent Strandpipare, Skrattmås, Styltlöpare, Tjockfot, Sporrvipa, Cypernstenskvätta, och kanske Rödstrupig sångare.

Kourion
En viktig antik stadsstat och en av de viktigaste utgrävningarna på Cypern där man fortfarande kan hitta skatter. Här kan du utforska teatern, badhusen och stadium.

Den magnifika grekisk – romerska teatern som ursprungligen byggdes på 100 – talet f.Kr. är fullständigt restaurerad och används för musik- och teaterföreställningar. Utsikten och akustiken här är helt enastående, tänk dig att sitta under stjärnorna en ljummen kväll och njuta av en konsert. Varje år i juni håller man en Shakespearefestival här.

Eustolios hus, en romersk privatvilla blev rekreationscenter för allmänheten under den tidigt kristna tiden och består av flera bad och många fina rum med mosaikgolv från 400 – talet. Den tidiga kristna basilikan är från 400 – talet och var förmodligen Kourions katedral med en dopfunt vid den norra fasaden. Både Achilles och Gladiatorernas hus har vackra mosaikgolv.

 

Kurium, den fantastiska teatern vid havet utanför Limassol.

Kurium, den fantastiska teatern vid havet utanför Limassol.

Nymphaeum, helgat åt vattennymferna är en elegant romersk byggnad.

Stadion ligger 1 kilometer väster ut på höger sida av Pafosvägen och är från 100 – talet.

Kourion museet
Här hittar du mängder av fynd från utgrävningarna i närheten av Kourion. Alla fynd är placerade i ett vackert gammalt hus. Du hittar museet 14 kilometer väster om Limassol i byn Episkopi.

Apollons Ylatis Tempel
När du ändå besöker Kourion passa då på att besöka det här templet som ligger 3 kilometer väster om Kourion. Apollon Ylatis, skogsguden var staden Kourions beskyddare. Apollon dyrkades här från 700 – talet f. Kr. till 300 – talet e. Kr. Den sydvästra sidan av templet har restaurerats och utgrävningarna har också avslöjat andra viktiga tempelbyggnader som badanläggningen, besöksrummen, idrottsplatsen och en helig inhägnad.

Amathus
En av de antika stadsdelarna på Cypern ligger 11 kilometer öster om centrum nära Amathus hotell. Enligt myten var det här som Theseus övergav den gravida Ariadne efter att ha dödat Minotauros. Här blomstrade en viktig Afrodite – Astartekult. Man har grävt ut delar av akropolen och agoran, liksom delar av den övre och nedre staden. Lämningarna är från arkaisk, romersk och kristen tid. (Agora betyder torg akropol – den högt belägna delen av en antik stad.)

St. Nicholas of the cats-klostret
Det här låter spännande, ett kloster med katter? Ja, faktiskt och att det ligger på halvön Cape Gata som betyder honkatt betyder att det måste ligga någon sanning i det hela. Enligt legenden härstammar katter från de djur St. Helena importerade till ön för att komma till bukt med alla de ormar som härjade vilt. Och det verkar ha lyckats bra, nu har katterna inte så värst mycket mer att göra än att posera för turisternas foton, vara allmänt söta och lata sig i solen. Nunnorna uppskattar inte att bli fotograferade men däremot blir de glada om man tar med sig några brukar kattmat.

Agios Georgios Alamanosklostret
Grundat på 1100 – talet, förutom åt sina religiösa sysslor ägnar sig nunnorna åt ikonmåleri, blom- och kryddodling och honungstillverkning. Klostret ligger 19 kilometer från Limassol på Nicosia-Limassolvägen.

Panagia tis Amasgouklostret
Den lilla kyrkan helgad åt Jungfru Maria är från slutet av 1000 – talet och har ett par sällsynta väggmålningar från 1100 – 1300 – och 1700 – talen som är lika vackra som de i Asinou och Panagia tou Araka. Delar av klostret har renoverats efter originalritningarna. Klostret ligger 1.5 kilometer sydväst om byn Monagri nära Limassol – Platresvägen.
Share