Lefkara

Lefkaras traditionella spetstillverkning har blivit listad av UNESCO. Spetstillverkningen går i arv genom generationer, men de flesta unga väljer att flytta till storstaden istället för att föra traditionen vidare.
Men vem vet, trenden kanske trenden vänder snart?

Traditionellt hantverk i Lefkara.

Traditionellt hantverk i Lefkara.

Kato Lefkara och Pano Lefkara ligger cirka 8 kilometer från Skarinou vid sidan av Nicosia – Limassolvägen, 40 kilometer från Larnaka.
Kato Lefkara betyder ”nedre” och ”pano” övre. Byarna ligger cirka 1 kilometer ifrån varandra och det är båda är kända för sin spetstillverkning och för sina fina silverarbeten. Byarna ligger cirka 480 meter över havet på en sluttning med vidunderlig utsikt. Tack vare rik nederbörd på vintern och tre närliggande floder frodas citrus och olivträden.

Gå runt på de små smala gatorna och insup lugnet av byn där tiden verkar ha stått stilla. Tålmodigt arbetar kvinnorna med sina broderier, en bordsduk kan ta upp till ett år att tillverka. Var beredd på att alla vill visa dig sina varor och få dig att komma in i sin affär, men de gör det inte på ett påträngande sätt. Handarbetet går i arv genom generationerna, det sägs att naturen har gett inspiration åt mönstren och stygnen.

Enligt legenden besökte Leonardo da Vinci byn och köpte en altarduk som han sedan donerade till katedralen i Milano. I Patsalos vackra hus ligger Lefkaras spets – och silvermuseum.

Kyrkor i Lefkara
Archangelos Michailkyrkan i Kato Lefkara är en enskeppig kupolkyrka med väggmålningar från sent 1100 – tal. I Pano Lefkara finns en kyrka helgad åt Det heliga korset med en vacker ikonstats från 1700 – talet och ett unikt silverkrusifix från 1200 – talet. Den 13 -14 september högtidlighåller man Korsmässan till Det heliga korsets upphöjelse.

Silver frånLefkara.

Silver frånLefkara.

Silver
Förutom broderade dukar är Lefkara känt för sitt traditionella filigransilver. Filigran är en mångtusenårig teknik, som används för smycken och andra föremål. Ordet filigran har vi fått från franskan och är troligen bildat av de latinska orden för tråd, filum, och korn, granum. Tekniken går ut på att trådar av silver eller guld löds på ett underlag eller vid en ”ram” av tjockare silvertråd. Ofta är tråden granulerad, dvs dekorerad med små silverkulor, vilket ibland kallas pärlad tråd på svenska.

Filigran har en lång historia och är spridd till många delar av världen. I Antikens Grekland fulländades filigran- och granulationsteknikerna.
När du har sett dig mätt och handlat klart kan du njuta av den gemytliga atmosfären på någon av Lefkaras restauranger.
Share