Insekter, sjöborrar och mygg

Är du orolig för insekter och småkryp kommer här en liten kort guide till vad du kan förvänta dig på din semester.
Det finns få farliga spindlar, det går ofta rykten om att den svarta änkan och tarantella – fågelspindel härjar fritt på hotellen.
Så är icke fallet. Varje hotell har besök från anticimex flera gånger per år. Ja, fågelspindlar finns i liten mängd, men de är ganska så skraja och gömmer sig helst ute i naturen mellan stenblock där de får vara i fred. Ingen person har hittills blivit biten och avlidit av spindelbett.

Insekter behövs!

Insekter behövs!

Sjöborrar är naturligt förekommande i havet där det finns klippor. Använd badskor och sunt förnuft. Hotellen eller researrangören kan eller får inte rensa havet från sjöborrar.

Hajar – det finns inga farliga hajar i havet.

Getingar – dessa förekommer, men i mycket mindre skala än i Sverige. Det är ovanligt att se en geting på turistområdet.

Tveskärtar – dessa är typiska för den svenska sommaren, inte för den cypriotiska.

Ormar – det finns giftig orm som håller sig långt borta från turistområdena. De kommer ofta fram i februari, mars, april, då skall man inte kliva omkring i högt gräs.

Mygg– myggor förekommer både på Cypern och i Grekland, mest mygg är det nere vid kusten eller vid vattenansamlingar Men inte på långa vägar lika mycket mygg som i Sverige. Myggsvärmar som vi är vana vid är sällsynt. Det finns anti-myggmaskiner att plugga in i väggurtaget samt myggmedel att köpa i supermarketen. Ett smart sätt är att tända lyset i badrummet om du har fått in en envis mygga som surrar i örat, myggan dras till ljuset och flyger dit direkt.

Myror – det finns myror i tusentals och det räcker med att du tappar en smula så kommer en armé marscherande på nolltid. Myrorna bor i sprickor i väggarna och det är bara att strö ut myrr och förpacka allt i tältslutande förpackningar. De flesta bofasta på ön försvara bröd, mjöl och socker i kylen.

Fästingar – det finns fästingar men inte alls i samma uträckning som i Sverige. Det är mest djur som blir drabbade av fästingar, men de bär sällan på farliga sjukdomar.

Och så kackerlackorna.
Säger man kackerlacka brukar de flesta grimasera. Några har sett dem på semestern, men nu verkar de även börja rota sig i Sverige om man ska tro Aftonbladet. Och inomhusklimatet i Sverige är ju faktiskt mycket gynnsamt för dessa otrevliga kryp. De trivs där det är varmt och fuktigt. Och de har inget emot att krypa runt på fem-stjärniga hotell eller klinisk rena hem. Är det varmt och finns käk kommer de oavsett. Eftersom kackerlackorna bara lever i cirka ett år tar de tillfället i akt att föröka sig rekordsnabbt. En hona kan få 400 ungar under sin korta livstid, så då förstår man att det krävs stora insatser för att bekämpa dem.

Alla hotell och lägenhetshotell sanerar ofta och anlitar skadedjursbekämpare. Men även om man städer noga finns de där ändå. Nu är det så att endast några få procent turister råkar få se en kackerlacka. Men det blir ofta ett minne för livet. Den art som trivs bäst på Cypern och i Grekland kallas för amerikansk kackerlacka. Den är mörkbrun, ser flottig ut och är nästan omöjlig att slå ihjäl på grund av sitt hårda skal. De blir cirka 3-4 centimeter och trivs bäst under diskbänken, i badrummet och i avlopp. Kackerlackor är otrevliga eftersom de bär på bakterier. De äter allt de kommer över, krisar det käkar de gärna klister, hårstrån, tyg och dricker öl om inget vatten finns. Kackerlackan kan leva utan vatten i upp till en månad och utan mat i tre månader. De är för övrigt en delikatess i Asien där man ofta steker dem i teryakisås. De mindre kackerlackorna som nu verkar trivas bra i Sverige är mindre, ljusbruna och en kackerlacka har alltid långa antenner och springer fort som tusan.
Bli kackerlackssmart

Kackerlackor trivs bäst när det är mörkt, tänder du lyset springer de snabbt och gömmer sig. Skulle du få in en kackerlacka på hotellrummet är det ett par saker du kan göra för att göra livet surt för dem. Du kan kontakta receptionen, de kan ge dig ett insektsspray som du kan spruta runt golvlisterna och i avloppen precis innan du går och lägger dig. Dock är detta inget för astmatiker.
Eftersom kackerlackorna ofta kryper ner i avloppen och gömmer sig är det smart att sätta igen proppen i handfatet och badkaret.
För att slippa få in kackerlackor på kvällen när du sitter ute på altanen är det smart att tända lyset inne, du kan dra för gardinen om det känns för ljust. På så sätt undviker du att de flyger in. Ja, de kan flyga. Tyvärr.

Har det kommit in en kackerlacka och du inte törs sova är det bästa att låta lyset vara på, då smiter den garanterat ut.
Låt inte halvdruckna vattenglas stå framme över natten, oftast kommer kackerlackorna och söker vatten. Låt heller inte mat eller kex står framme. Myrorna gillar ju även sådant.

Skulle du stöta på dessa kryp är det ingen fara för din hälsa såvida du inte delar mattallrik med dem. Du kommer inte att bli sjuk eller biten, bara få en liten adrenalinkick när de hoppar fram och överraskar. Har du inget insektsspray kan deodorant, parfym eller hårspray chocka dem, banka sen ihjäl dem så hårt du bara kan och njut av semestern.
Share