Helgdagar på Cypern

1 januari Nyårsdagen
Den här dagen firas lite som julafton eftersom barnen får presenter även denna dag. Alla affärer, banker och kontor håller stängt. Kiosker får hålla öppet.

Det finns en hel del helgdagar att hålla reda på, samt många festivaler.

Det finns en hel del helgdagar att hålla reda på, samt många festivaler.

6 januari Epiphany
Den grekiska kyrkan firar den här dagen till minne av Kristi dop genom gudstjänster som följs av en procession till stadens hamn. Här håller man olika religiösa ritualer, en av dem är att prästen kastar ett kors i vattnet som unga pojkar och flickor dyker efter. Ritualen upprepas tre gånger. Ofta är den här dagen lite kylslagen och blåsig, ingen avundas de modiga ungdomarna som dyker ner i vattnet.

25 mars Grekisk Nationaldag
Det grekiska befrielsekriget från det Osmanska väldet startade den här dagen år 1821. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

Clean Monday – datum varierar
Även kallad Green Monday, Ash Monday eller Lent Monday som infaller sju veckor innan den grekisk-ortodoxa påsken. De flesta har ledigt från jobbet den här dagen som är den första i fastan. Man markerar dagen med att samlas ute i naturen och inleda fastan med att äta grönsaker och grillad fisk. Eftersom Green Monday ofta sammanfaller med Karnevalen på Cypern är de flesta utklädda.

Påsken – datum varierar
Påsken nästan viktigare än julen på Cypern. På fredagen kan man se processioner på väg till kyrkan och höra det entoniga ljudet av en trumma. När lördagen kommer är det äntligen dags för midnattsmässan, alla som är på väg till kyrkan bär ett ljus i handen. Efter midnatt  bryts fastan med “avgolemoni”, en kycklingsoppa med ägg och ris. Så när söndagen kommer samlas man åter för att äta souvlaki, grillat fläskött, det traditionella ostbrödet Flaunes och så äter man givetvis påskägg.  På Cypern målar man hela äggen i rött, blått eller grönt.

1 april Cypern nationaldag
Den nationella organisationen för den cypriotiska frihetskampen EOKA var en underjordisk gerillaorganisation på Cypern som under Georgios Grivas stred emot det brittiska kolonialväldet 1955-1959. Första attentatet, och signalen att kampen börjat, kom natten den 1 april 1955, då Nicosia och andra större städer på Cypern bombades. EOKA sände samtidigt ut flygblad, signerade “Digenis”, som förklarade krig för Cyperns frihet. När Cypern blev självständigt 1960 upphörde organisationen. Dagen firas med historiska – och kulturella utställningar. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

1 maj Arbetarnas internationella kampdag
Alla affärer, banker och kontor håller stängt. Även på turistorterna måste man hålla stängt denna dag.

15 augusti Jungfru Marias himmelsfärd
Enligt en tidig katolsk och ortodox uppfattning har Jungfru Maria tagits upp till himlen med kropp och själ den här dagen. Dagen firas med ceremonier och gudstjänster. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

1 oktober Cyperns självständighetsdag
Cypern blev självständigt från Brittiskt styre redan den 16 augusti år 1960 men man har valt att flytta dagen till 1 oktober för att undvika värmen. Dagen firas med militärparader. De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

28 oktober Ochidagen
Ochidagen infaller den 28 oktober, och är en allmän helgdag med patriotiska parader. Dagen firas till minne av den grekiska premiärministern Metaxás berömda svar på Mussolinis uppmaning 1940 att Grekland skulle kapitulera som möttes av ett eftertryckligt nej (óchi). De flesta affärer, banker och kontor håller stängt.

25 -26 december Julafton och Boxing day
På Cypern firar man jul den 25 december enligt engelsk tradition. Man öppnar sina julklappar tidigt på morgonen. Jullunchen består i huvudsak av kalkon. Alla affärer, banker och kontor håller stängt dessa två dagar. Kiosker får hålla öppet.
Festivaler på Cypern
Cyprioterna är påhittiga vad gäller festivaler och den största av alla festivaler är karnevalen i Limassol. Karnevalen börjar i slutet av februari och har nu spridit sig till hela ön som klär ut sig och det är karnevalstämning i över en vecka

I maj är det så dags att fira vårblommorna med en blomsterfestival som anordnas i de flesta städer.

När Vattenfestivalen börjar i juni vet man att sommaren har börjat och det är faktiskt alldeles för varmt för att hålla några större festivaler under sommaren. Men i början av september kommer höjdpunkten – vinfestivalen i Limassol. Gratis vin och galet härlig stämning.

Givetvis finns det lokala festivaler, nästan varje by har sin egen festival. Håll utkik  i dagspressen för aktuella festivaler och datum.

Share