Grekiskt kaffe

Om du har varit på Cypern eller i Grekland har du säkert kommit i kontakt med det starka kaffet som serveras i små koppar tillsammans med ett glas vatten. Kaffet finns även runt hela Mellanöstern och förknippas med glada brunbrända farbröder som sitter på sina kaféer, slänger med radbanden och smuttar på en liten kopp starkt kaffe.

Kaffet tillagas i ett pyttelitet kärl (som kallas brikki på grekiska) med långt skaft. Och vill man ha det bästa kaffet ska det tillagas över het sand. Den här kaffemaskinen drivs på gas, elden värmer upp sanden som ger en jämn värme när man rör runt i sanden med kärlet. Tack vare det långa skaftet bränner man sig inte på handen. I vattentanken ovanför värms vattnet sakta upp redo för nästa kopp kaffe.

Proffsen häller alltid en liten mängd vatten från sitt dricksglas i kaffet först. Det här är en märklig sed och det är inte alls för att spända ut kaffet man gör så. Nej, skulle någon ha lagt gift i kaffet kommer det att bubbla upp och rinna över kanten när vattnet blandas med kaffet.

När man har druckit upp det starka kaffet är det gott att ha ett glas vatten, dessutom är det så så varmt på Cypern och i Grekland, därför är man alltid noga med att dricka tillräckligt med vatten.

Vill man ha sitt kaffe utan socker får man beställa en “sketto.”
Vill man ha det lagom sött får man en “metrio.”
Och en “glicko” är dubbelt så sött, två teskedar socker.

Man kokar upp kaffepulvret i vattnet, rör om och när det börjar bubbla på ytan och bildas en ljusbrun yta är kaffet klart. Man har inte mjölk i kaffet och man rör inte om i koppen, sumpen ligger kvar på botten.

Spå i sumpen
Det är mycket vanligt att man vänder på koppen när man är klar så att sumpen rinner ut på fatet. Därefter vänder man på koppen och spår sin framtid. Vissa damer på ön är mycket skickliga i detta och går från hus till hus för att spå sina väninnor. Farbröderna tror oftast inte på sånt skrock men är ändå tillräckligt nyfikna för att sitta kvar och lyssna.

Take away-kaffe
I städerna ser man ofta små farbröder springa omkring med de traditionella metallbrickorna till affärsanställda som har beställt sitt morgonkaffe från närliggande kafé.
Senare på dagen går farbröderna runt och samlar in de urdruckna kopparna.

Do you want coffe?
Även om kaffet är starkt är det sed att tacka och ta emot när man blir bjuden. Och det kan hända var som helst, oftast hos bilmekanikern, på bilprovningen eller i affärer.

På Cypern och i Grekland umgås man alltid över någon form av mat och tilltugg. Att komma till någons bostad utan att få något att äta eller dricka händer inte på Cypern eller i Grekland.
Och är det bara en kopp kaffe är det just bara det. Inga kakfat dukas upp, det behövs inte, men som svensk kan det ta ett tag att vänja sig av med sitt traditionella “fika”.
Och det kan faktiskt vara så att det enkla ibland är det trevligaste.
Share