Protaras stränder

Stränderna i Protaras är bland de finaste och bästa i Europa.
Vattnet är klart vilket lockar till snorkling. Majoriteten av stränder har finkornig sandbotten.
Sjöborrar förekommer på de stränder med mycket sten och klippor. Använd badskor för att undvika de vassa taggarna. Alger kan förekomma ibland på vissa stränder, algerna gör vattnegreklt grumligt, men det är helt ofarligt.

Fig Tree Bay – Blå Flagg
Protaras svar på Nissi Beach är helt klart Fig Tree Bay. En långgrund fin sandstrand med en liten klippö ö på lagom simavstånd. Det här området är ett paradis för dig som gillar att snorkla. Tack vare den lilla ön är stranden väl skyddad från höga vågor. Det finns gott om solstolar, vattensporter, livräddare, duschar, toaletter och omklädningsrum finns också vid stranden. Ovanför stranden hittar du den nya strandpromenaden i Protaras som tar dig utmed hela kuststräckan, (ett par kilometer) ner till Pernera.

Den välkände Fig Tree Baystranden i Protaras.

Den välkända Fig Tree Baystranden i Protaras.

Fig Tree betyder fikonträd och ovanför stranden hittar du några av öns äldsta fikonträd. Färska fikon kan avnjutas på hösten. En av de första restaurangerna som öppnade i Protaras ligger också ovanför stranden, samt en mängd andra serveringar och glasskiosker.

 

Vrisi Bay,  Flamingo Beach, Protaras Beach – Blå Flagg
Den här stranden sträcker sig över hela centrum av Protaras bort till Fig Tree Baystranden. Den består egentligen av ett par olika stränder, men hela stranden hänger ihop så det är inte det lättaste att skilja dem åt. Njut av dem istället.
Sanden är fin och på vissa ställen kan det vara lite stenigt i vattnet, men som sagt, stranden är lång och det finns gott om plats här.

Utmed stranden ligger en mängd hotell, serveringar, toaletter, duschar, livräddartorn och omklädningsrum. Likaså finns det vattensporter i mångfald. Strandpromenaden ligger precis ovanför stranden.

 

Pernerastranden erbjuder lite mer lugn och ro än de större stränderna. Stranden ligger i en härligt svängd bukt vilket gör den mycket barnvänlig. Det finns flera restauranger precis vid stranden.

Här finns även ekologiska toaletter, duschar och omklädningsrum samt livräddare. Stranden har en liten parkering, stranden är handikappanpassad. Det finns gott vattensporter till höger på udden, till vänster i samma hus som Taverna Camares ligger Taba Dykcenter som är ett Padicenter.

Närmaste hotell är: Captain Pier – som ligger precis vid stranden. Althea Beach Hotell, Jacaranda och Myroandrou ligger inom bekvämt gångavstånd. Från Althea Beach Hotell är det bara att följa stigen utmed från stranden nedanför hotellet åt vänster. Eller smita förbi Farkonia Hotell som ligger vägg i vägg.

Potami – Marlitastranden – Blå Flagg
Stranden har aningen grovkornig sand, men mjuk och härlig sandbotten. Stranden ligger i en liten bukt och för den som gillar att snorkla finns det mycket att titta på här.

Det finns gott om parkering vid stranden, toaletter, duschar, livräddare samt vattensporter. Stranden är handikappvänlig. Förutom hotellens serveringar finns det flera bra matställen intill stranden. Missa inte de mysiga små kaféerna som lagar våfflor på strandpromenaden.

Kalamies Beach – Louma Beach – Blå Flagg
Stranden kallas Kalamies tack vare restaurangen på stranden som heter just Kalamies. Den här stranden är mycket fin med mjuk sand och den är barnvänlig. Stranden är handikappanpassad med en bred asfalterad gångväg ner på stranden.

Här finns toaletter, livvakter och omklädningsrum. Bay Watch Watersports håller till här nere och det finns mycket spännande att välja på. Förutom Kalamies restaurangen finns det en servering i Myroandrou Hotell som är öppet för allmänheten.

Utsikten från den här stranden är en av de vackraste. Du ser över till Golden Coast Hotell, den lilla hamnen med den vackra vita kyrkan på udden.

Närmaste hotell är: Myroandrou, Althea Beach Hotell, Jacaranda och Golden Coast.
Althea Beach strand
Stranden ligger bara ett 20-tal meter från Althea Beach Hotell och det är mest hotellets gäster som besöker stranden. Men stranden är givetvis öppen för allmänheten. Stranden är liten och det är en del stenar i vattnet, men stranden är mycket barnvänlig. En del sjöborrar förekommer här då det är klippor på båda sidorna av bukten. Badskor rekommenderas och finns att köpa i supermarketen.

Golden Coast
Precis nedanför Golden Coast Hotell hittar du en mysig strand. Bredvid stranden ligger en liten fiskehamn och en vacker kyrka. Från hamnen utgår många utflyktsbåtar, här ligger också marinpolisens station och deras imponerande snabba båtar.

Stranden ligger precis bredvid Kalamiesstranden.

Sirena Bay
Sirena Bay är en av Protaras mindre stränder, men mest populära under högsommaren. Nära stranden ligger många fina lyxvillor precis nere vid havet.

Det finns ett fåtal solstolar att hyra på stranden, precis ovanför stranden ligger Sirena Bay restaurang och bar. På dagen fungerar den som en vanlig strandservering och på kvällarna är det här ett av de mest populära ställena för cyprioterna att synas på. Mat serveras givetvis på kvällen också, men de flesta kommer hit för att ta en drink. Det finns gott om parkeringsplatser ovanför stranden.

Här slipper du störande vattensporter utan kan njuta av vågornas skvalpande.

Kouzalis
Kouzalis är en liten långsmal strand nära Chrystal Springs Hotell. Nära stranden ligger även en restaurang och hotell med samma namn. Stranden är aningen stenig men vattnet är klart och stranden är helt okej.

Dock saknas vattensporter och andra bekvämligheter. Du hittar Kouzalis cirka 700 meter till vänster om Colden Coast Hotell och strand.

Agia Trias
Stranden Agia Trias ligger mellan Protaras och Paralimni. Du behöver en hyrbil eller moped för att ta dig hit. Agia Trias är en av cyprioternas favoritstränder eftersom den är mycket barnvänlig och här finns inga störande vattensporter.

Den lilla hamnen till höger samt kyrkan gör stranden idyllisk. Det finns toaletter på stranden. livräddare och Helens sandwichbil förser dig med varma mackor, dricka och glass. På vissa ställen är det lite stenigt i vattnet men kommunen rensar alltid botten varje år för att det skall vara lättare att ta sig i.

Det finns gott om parkering både till höger och vänster om stranden.

Kapparisstranden
Stranden kallas numera Firemans Beach av alla Engelsmän som har flyttat hit. Polisens specialstyrka “MMAD” och brandkåren har sina träningsförläggningar nära stranden. Man brukar använda stranden för sina träningspass – vilket är en stor glädje för alla damer som förtjust tittar på.

Du når stranden genom att köra cirka en kilometer in på Kapparis Avenue. Stranden är väl skyltad. Det finns parkering i anslutning till stranden, men under högsäsongen brukar den bli full snabbt, så var ute i tid.

Stranden ligger mycket väl skyddad i en bukt och en brant asfalterad gångstig leder dig ner till stranden. Sanden är mjuk och gyllene, det finns toaletter, omklädningsrum och livräddare på stranden. En sandwichbil förser dig med varma mackor, glass och dricka. Stranden är perfekt speciellt på våren då luften kan vara kylslagen, eftersom stranden ligger omgärdad av klippor får man lä och kan gotta sig i solen.

Malama
Malamastranden “byggdes” när hotellet Malama ovanför stranden byggdes.
Man fraktade hit en väldig massa sand och har på så sätt skapat en trevlig liten bukt med sand. Observera att stranden är pytteliten och det blir ganska så trångt här.

Det finns många klippor runt stranden och det här är en bra strand för dig som gillar att snorkla. Stranden är handikappvänlig med toaletter samt vattensporter.

Du hittar stranden på första avtagsvägen till höger cirka 300 meter in på Kapparis Avenue. Det finns gott om matställen i närheten, samt hotellets restaurang är öppen för allmänheten.

Vizakia Beach
En mycket liten strand till höger om Cavo Maris, en mysig liten stig leder dig fram till stranden. Solstolar, parasoll och en toalett finns på stranden.  Just nu 2011 håller man på och bygger en sot anläggning precis i anslutning till stranden, så skippa den här lilla stranden i år.

Green Bay Loumpardi Beach – Blå Flagg
Går du istället till vänster nedanför Cavo Maris kommer du till Green Baystranden som är en underbar liten strand med alla bekvämligheter.

Runt det här området är det många som dyker eller snorklar. Stranden har en bred asfalterad gång, den är handikappsvänlig. Här finns livräddare, toaletter och omklädningsrum. Sandwich- och glassbilar brukar leta sig ner hit. Det finns också serveringar inom området. Från den här stranden går många utflyktsbåtar, här finns även gott om vattensporter.

Vill du ha total lugn och ro skall du gå upp på den asfalterade gången till höger, ta grusvägen rakt fram bredvid gärdet cirka 200 meter och du kommer till en härlig liten skyddad bukt.

Stranden är pytteliten men rymmer några solstolar. Toalett finns precis ovanför stranden.

Mimosastranden
En underbar liten strand en bit utanför Protaras centrum inom gångavstånd för dig som bor på Maistros, Narcissos, Iris eller Cavo Maris. Vill du åka till den här stranden skall du svänga ner till vänster om Paramount Hotell, passera den gigantiska öde parkeringen och köra rankt ner mot Mimosa Hotell.

Happy Divers brukar hålla till här för den som vill prova på att dyka. Några vattensporter finns inte på stranden vilket gör den till en lugn och skön strand att koppla av på. Det går bra att äta lunch på Mimosa Hotell om man vill, eller ta en svalkande drink i poolbaren.

Konnos, underbart fin strand vid Cape Grecko mellan Agia Napa och Protaras.

Konnos, underbart fin strand vid Cape Grecko mellan Agia Napa och Protaras.

Konnos Beach – Blå Flagg
Konnosstranden är en oerhört populär strand bland lokalbefolkningen, stranden ligger i en skyddad bukt cirka 3 kilometer från Protaras centrum på väg mot Cape Grecko nära Grecian Park Hotell.

För att ta dig hit behöver du en hyrbil eller en moped. Den 1 km långa vägen ner till stranden är slingrig och kantad av barrträd med kottar. Det är en otroligt vacker väg och det är svårt att tro att man är mitt i ett turistparadis. Det finns gott om parkering utmed vägen, samt utsiktsplatser med bänkar.
Cirka 200 meter från stranden hittar du en servering. Toaletter, duschar, livräddare och omklädningsrum finns också på den här stranden. Stranden är handikappsvänlig.

Mikes Watersports håller till här nere och erbjuder en mängd vattensporter. Från stranden går en 1,4 kilometers vandringsstig runt Cape Grecko.

Under högsäsongen kommer många lyxyachter in i bukten för ett strandhugg. Även utflyktsbåtarna stannar till här för ett badstopp. Konnosstranden är mycket barnvänlig och bred, vattnet är kristallklart och lämpar sig ypperligt för snorkling.
Share