Protaras

Protaras, även kallat Fig Tree Bay av svenskarna är turistorten på Cyperns östkust cirka 12 kilometer nordöst om Agia Napa. Området växer hela tiden, nya hotell och restauranger dyker upp.

Här bor cirka 500 personer året runt, men under sommaren är Protaras ett paradis för den som vill ha sol och bad. För cyprioterna är även Protaras populärt, många har sommarhus här och reser ner hit på helgerna.

Ett soldyrkarnas paradis.

Ett paradis för soldyrkare.

I Protaras hittar soldyrkaren sitt eget Mecka, eftersom det är här som flera av öns bästa stränder finns.  Nattlivet i Protaras är aningen lugnare än det i Agia Napa och många barnfamiljer väljer därför att semestra här. Protaras består i stort sett av endast två vägar. Genomfartsgatan, den övre gatan, samt den nedre gatan som är enkelriktad och kantad med restauranger, pubar och affärer. Trottoarerna är breda och det finns många övergångsställen.

 

Här hittar du allt du behöver för en härlig solsemester. Det är gångavstånd till allt så du behöver inte alls tänka på transport. Du kilar bara ner till supermarketen och köper dina färska morgonfrallor. På kvällen köper du med dig en flaska vin som du avnjuter på balkongen. Stränderna ligger som små pärlor längs med hela kusten, du kan prova på en ny strand varje dag om så önskas.

I Protaras hittar du även välfyllda souvenirbutiker, sko- och klädbutiker, apotek, optiker, postkontor, ett par nattklubbar och gott om pubar. Eftersom Protaras är en turistort tar affärerna inte den sedvanliga siestan. De flesta håller öppet mellan klockan 08.00 -23.00 förutom söndagar då många stänger tidigare på dagen.
Vill du ha lite lugn och ro reser du till Protaras i april, maj -september eller oktober. Under högsommaren juni, juli augusti är det skön puls inne i Protaras för den som inte vill gå och lägga sig innan midnatt. Men det är sällan stökigt inne i Protaras.
Den populäraste stranden i Protaras är Fig Tree Bay.

Den populäraste stranden är Fig Tree Bay.

Den populäraste stranden är Fig Tree Bay.

 

Pernera
Området Pernera tillhör Protaras men ligger cirka 2 kilometer från Protaras centrum.
Hela sträckan är full av hotell, hus och restauranger så man märker aldrig att man är i ett nytt område. Lokalbussen passerar givetvis Pernera. Området är behändigt med gångavstånd till allt, Pernera ligger på genomfartsgatan och har således inget torg eller “centrum”.
Många av de svenska charterhotellen ligger på en lugn tvärgata till genomfartsgatan nära havet.

I Pernera hittar du många bra restauranger och pubar, dock inga nattklubbar. Och du har alltid nära till havet. Vill du gå in till Protaras centrum kan du ta en genväg utmed havet. Strandpromenaden börjar nere vid Blue Spice Restaurang och Marlita Hotell, på 20 minuter går du in till Protaras centrum. Utmed strandpromenaden hittar du mysiga fikaställen med bland annat våfflor och glass. Strandpromenaden är upplyst på kvällarna.

Share