Pafos att se

Pafos är fullt av historia och det finns mängder av intressanta sevärdheter. Det är nästan omöjligt att hinna med alla på samma semester, därför väljer många att återvända till Pafos för att kunna se allt i lugn och ro.

 

Fortet i hamnen
Till att börja med ska du ta en promenad ut till Pafos medeltida fort. Hit släntrar många på kvällen när solen inte är så stark. Strandpromenaden ut hit är en sevärdhet i sig, att studera folklivet är alltid kul. Båthamnen framför fortet gör det hela till ett perfekt motiv för dina första semesterbilder. Det finns många trevliga restauranger i hamnen.

Fortet i Pafos hamn, ett av stadens mest kända landsmärken.

Fortet i Pafos hamn, ett av stadens mest kända landsmärken.

Det Byzantinska fortet som skulle skydda hamninloppet byggdes om av frankerna på 1200 – talet, revs av venetianerna 1570 och byggdes upp igen av osmanerna efter att de intagit ön på slutet av 1500 – talet. Under det brittiska styret användes fortet som fängelse och förråd. Man förvarade bland annat salt här. För en liten avgift kan man få gå in i fortet som håller öppet varje dag. Nu används även fortet för olika kulturella framträdanden. I september varje år hålls Pafos Afrodite-festivalen som bjuder på opera med flera internationellt kända operasångare. Håll utkik i media för mer information.

Pafosmosaikerna
Nära hamnen lite till höger ligger Dionysos hus, Theseus hus och Aions hus. Mosaikgolven i de här patricervillorna dateras till 200 – 400 e. Kr och anses vara några av de finaste i östra Medelhavsområdet. De avbildar i huvudsak scener ur den grekiska mytologin.

Pafos Odeon – teater
En liten amfiteater från 100 – talet byggt av kalkstensblock hittar du nära ovannämnda mosaiker. Under sommarmånaderna används teatern för konserter och teaterföreställningar. I närheten ligger resterna av den gamla stadsmuren, det romerska torget och en byggnad helgad åt Asklepios, läkekonstens gud.

Afrodites klippa
Den största sevärdheten utanför Pafos är givetvis Afrodites klippa som även kallas Petra tou romiou. Klippan som ligger 25 kilometer öster om Pafos är väl skyltad så du kan inte missa den. Enligt mytologin landsteg Afrodite ur havets skum på den här platsen. Det grekiska namnet Petra tou romiou, ”grekens sten” kommer från den legendariske bysantinske hjälten Digenis Akritas som kraftfullt lyckades hålla stånd mot de skövlande araberna. Det sägs att han kastade den stora klippan i havet och förstörde fiendernas skepp. Det går jättebra att bada nere vid klippan och vill man hålla sig vacker och finna kärlek ska man simma runt klippan tre gånger – helst i månsken.

Afrodites födelseplats, en av de mest besökta sevärdheterna på ön.

Afrodites födelseplats, en av de mest besökta sevärdheterna på ön.

Pafosfyren
Egentligen är det här ingen sevärdhet som du hittar omskriven i guideböcker, men den här gamla fyren som byggdes år 1888 av britterna har blivit ett uppskattat landmärke i Pafos. Amatörfotografer och konstnärer vallfärdar hit, solnedgången här är helt fantastisk. Som en gyllene apelsin försvinner solen sakta ner i havet, och med fyren i förgrunden får man uppleva ett gratis skådespel utan like. Det här är nog en av de vackraste platserna på Cypern att vara på vid skymning.

Saranta Kolones
Namnet på det här slottet betyder fyrtio kolumner och byggdes av frankerna i början av 1200-talet på samma plats som ett tidigare bysantinskt slott som förstördes i en jordbävning år 1222. Platsen ligger inte så långt från hamnen i området med mosaikerna.

Panagia Limeniotissa – Basilikan
Den här kyrkan från tidigt 400 – tal som ligger nära hamnen var helgad åt ”Hamnens Madonna”. Den förstördes nästan helt under de arabiska anfallen på 600 – talet.

Panagia Chrysopolissakyrkan och bysantinska basilikan
Byggd på 1200 – talet över resterna av den största tidigt bysantinska basilikan på Cypern. Inom området finns Aposteln Paulus pelare där han enligt legenden blev piskad innan den romerska guvernören Sergius Paulus omvände sig till kristendomen. Du hittar kyrkan i nedre Pafos.

Theoskepastikyrkan
Theoskepasti betyder ”dold av Gud”. Enligt legenden dolde Gud den gamla kyrkan i dimma under de arabiska anfallen. Den nya kyrkan är från 1923.

En av de mest uppskattade sevärdheterna i Pafos som man inte får missa är de pampiga Kungagravarna. De imponerande underjordiska gravarna från 300 – talet f. Kr. är utspridda över ett stort område. De är huggna direkt ur klippan och några är dekorerade med doriska kolonner. Det var förmodligen höga ämbetsmän och inga kungar som begravdes här, men gravarnas storslagenhet har gett namn åt platsen.
Ktima – övre Pafos
Ta bussen upp till Ktima -övre Pafos och besök den kända marknaden. Gå runt i de smala gränderna och känn historiens vinglag. Det är i den här delen av Pafos du hittar museerna. I Ktima – övre Pafos hittar du också många mysiga butiker, kaféer och restauranger.

Pafos Arkeologiska museum
Här hittar du en samling antika föremål från Pafostrakten daterade stenålder till 1700 – tal.
Museet ligger på Griva Digeni 43 Tel: 26 240215

Bysantinska museet
Här visas en fin samling föremål från den bysantinska tiden inklusive ikoner från
1100 – 1700 – talet.
Museet ligger på A. Ioannou 7 inom biskopspalatset. Tel: 26 232092

Etnografiska museet
Intressant privatsamling av föremål från stenålder till nutid.
Adress: Exo Vrysis 1 Tel: 26 232010

Panagia Chryselousa
Cirka 3 kilometer norr om Pafos i byn Empa hittar du den här kyrkan från 1100 – talet. Några av ikonerna och två målningar av de tolv apostlarna är från mitten av 15.00 – talet.

Lempa, även stavat Lemba
I byn Lempa som ligger 5 kilometer nordväst Pafos har man grävt fram en viktig boplats från kopparstenåldern. Intill utgrävningen har man rekonstruerat två av bostadshusen. Byn sjuder av olika aktiviteter då en av Cyperns konstskolor ligger här. Många konstnärer har valt att bosätta sig här och det finns även flera krukmakeri här.

Pegeia eller Peyia som byn också kallas för.
Byn exploaterades under byggboomen och har blivit engelsmännens favorit. Att byn lite elakt kallas för ”little England” tycker vi skandinaver bara är kul. Kanske inte lika kul för de engelsmän som flyttade till Cypern för att slippa sina landsmän. Byn är perfekt för den som vill svinga en bägare ”ale” eller äta en söndagsstek på en autentisk engelsk pub utan det traditionella brittiska hällregnet.

Byn ligger nära Coral Bay som först satte Peyia på kartan. Detta är en av de lugnaste platserna på hela ön och lokalbefolkning hävdar att ”i Peyia sker inget förhastat”. Det är just detta lugn som gör Peyia så attraktivt. Nära fiskelägret, 4,5 kilometer utanför byn Peyia ligger ruinerna av två tidigt kristna basilikor med mycket intressanta mosaikgolv som föreställer djur. Platsen måste ha varit mycket betydelsefull under den första kristna tiden. Det finns också två romerska klippgravar i närheten. Byn är också känd för sin brunn på det stenlagda bytorget.

Agios Neofytosklostret
Klostret grundades på slutet av 1100 – talet av den cypriotiske eremiten och författaren Noefytos. Rummen som huggits inne i berget innehåller några vackra bysantinska fresker från 1100 – till 1400 – talet. I klosterkyrkan finns ett intressant kyrkomuseum. Du hittar klostret 9 km norr om Pafos.

Chrysorrogiatissa-klostret
Det här klostret hittar du 40 kilometer nordost om Pafos. Sväng före byn Stompi. Klostret som är mycket vackert beläget grundades ursprungligen på 1100 – talet och är helgat åt ”Det gyllene granatäpplets Madonna”. De nuvarande byggnaderna är från 1770 och i klostret finns en samling dyrbara ikoner och andra skatter. Klostrets gamla vinfabrik producerar några av Cyperns bästa viner.

Pano Panagia
När du ändå besöker Chrysorrogiatissa-klostret ska du inte missa Ärkebiskop Makarios III födelseby som ligger bara 1,5 kilometer ifrån klostret. Hans barndomshem är nu museum.

Vraket utanför Chlorakas
Kanske inte klassat som en sevärdhet i sig men det här vraket har under åren blivit lite av ett landmärke här. Den ena historien om vraket är vildare än den andra, att båten var Turkisk, nej, det var den ryska maffian som smugglade knark, säger någon annan eller den bästa – små gröna män sågs hoppa i när fartyget gick på grund.

Så här ligger det till. Fartyget MV Demetrios under honduransk flagg var på väg från Grekland till Syrien med virke när man gick på grund den 23 mars 1998. Troligen sökte man skydd från hårda vindar och gick för nära land. Besättningen bestod av 4 greker, 2 pakistanier och 2 syrier, alla räddades. Enligt Lloyds hade kapten och besättningen falska papper från Liberia. Hur som helst, fartyget blev kvar på klipporna mellan Pafos fyr och Chlorakas.

När all pappersexcersis var klar skulle det visa sig vara för kostsamt att bärga fartyget, dessutom hade det redan blivit lite av en turistattraktion. För att inte tala om det marina livet som började frodas på skrovet. Under åren som gått har en del intressenter velat köpa vraket för att göra om det till ett disco. Men något sådant tillstånd har inte getts, och de som ännu inte vet historien om vraken kan fortsätta väva skrönor om vraket.

Vraket, vi får se hur länge till det ligger kvar!

Vraket, vi får se hur länge till det ligger kvar!

Polis
Nej här vimlar det inte av poliser, när man uttalar Polis lägger betoningen på o:et istället för i:et. Ett besök i den här byn är bara ett måste. 37 kilometer norr om Pafos ligger den lilla mysiga byn. Här uppe finns det gott om restauranger och hotell för den som vill stanna över natt. Polis tis Chrysochou ligger på samma plats som den antika stadsstaten Marion som var ett viktigt handelscentrum under den klassiska och hellenistiska tiden. Det behagliga klimatet, de vackra stränderna och de fantastiska omgivningarna har gjort Polis till ett populärt fritidsområde.

Fortsätter du väster ut från Polis kommer du till fiskebyn Latchi som nu har förvandlats till en turistort med många hotell. Dock finns alla de traditionella fiskerestaurangerna kvar. När du har ätit dig mätt fortsätter du ut mot stenen i vattnet med korset som satts upp till minne av en dykare som drunknat här

Vill ta ta dig vidare behöver du fyrhjulsdriven jeep eller gå till fots. Strax kommer du till Fontana Amorosa (Kärlekskällan) som är en övervuxen, romantisk klippgrotta med en mörk liten sjö. Enligt myten tog Afrodite sina skönhetsbad här. Antikens diktare påstod att om man drack av vattnet här blev man ett räddningslöst offer för kärleken. Nu är det mest får och getter som dricker av vattnet som inte ser speciellt inbjudande ut.

Akamas
Naturområdet omkring Polis och Latchi på halvön Akamas kan naturälskare vandra längs utprickade naturstigar genom ett orört och vackert landskap. Akamas har en yta av 250 km2 och har en stor variation i miljön. Där finns 530 olika växtarter varav 39 är inhemska. Variationen i djurvärden är lika imponerande, 168 fågelarter, 12 däggdjur, 20 ormar och 16 olika fjärilar.

Akamashalvön är ett område med en natur av enastående skönhet, djupa klyftor, ett vilt och öde landskap och breda sandstränder. Det är också ett område med biologisk mångfald som är av stor ekologisk betydelse. Därför har man gjort allt man kan för att rädda den här ostörda platsen från hotellkedjor. Det är i den här ostörda miljön havsköldspaddorna kommer upp på land för att para sig på halvöns sanddyner. Akamas har den största oförstörda kustremsan som finns kvar i Cypern och en av de få viktiga platser för sköldpaddor i Medelhavsområdet.
Akamas är idealiskt för vandring, cykling, fågelskådning och vattnet är perfekt för simning, dykning, snorkling, fiske och vattensporter. Det finns två naturstigar på Akamashalvön, Aphrodite stigen och Adonis stigen.
Afrodites Tempel

14 kilometer öster utanför Pafos ligger ruinerna av kärleks- och skönhetsgudinnan Afrodites tempel. En del fynd på platsen har daterat templet till 1100-talet f Kr. På de gamla grekernas tid var templet ett av de viktigaste målen för pilgrimsresor. Idag är det turisterna som vallfärdar till templet.

Yeroskipou
Om du åker endast 3 kilometer öster om Pafos hittar du den här charmiga lilla byn vars namn betyder ”Afrodites heliga trädgård”. Byn är känd för tillverkningen av godsaken Cyprus Delight. Här hittar man även en bysantinsk kyrka, Agia Paraskevi som ligger mitt på bytorget, i närheten hittar man konst – och hantverksmuseet.

Share