Pafos

Pafos består av två städer, och var under den grekiska och romerska tiden Cyperns huvudstad. Här finns mycket historia, sevärdheter varvat med moderna hotell.

Pafos är listad på UNESCO’s officiella världsarvslista. Och det förstår man för överallt i Pafos snubblar man på tusenåriga historiska lämningar.
Staden är också känt för kärleksgudinnan Afrodite som klev upp ur det skummande havet en bit utanför staden.

Pafos, den underbara kuststaden på västra delen av Cypern.

Pafos, den underbara kuststaden på västra delen av Cypern.

Pafos har mycket att erbjuda
Pafos lockar med sin trevliga hamn, sitt medeltida fort, imponerande landsbygd, historiska platser och moderna shoppingcenter. Den invecklade golvmosaiken i Pafosmosaikerna är en stor turistattraktion liksom de imponerande underjordiska kungagravarna som är uthuggna ur klippor och smyckade med doriska pelare.

Det finns så mycket att se i Pafos så du kommer att vilja återvända flera gånger. Pafos är också ett populärt turistmål för cyprioterna på sommaren eftersom Pafos alltid har ansetts ha lite högre status än turistorterna Agia Napa eller Protaras.

Nedre Pafos
Nedre Pafos som ibland även kallas nya Pafos är fullt av moderna hotell, flera lyxhotell, barer, underbara små stränder och allt som en turiststad förväntas ha. Här finns även gott om souvenirbutiker, optiker, apotek, snabbmatskedjor och även exklusivare restauranger.

Varuhuset Debenhamns ligger mitt i smeten likaså en stor välsorterad mataffär som heter “Papantonios” med billigare priser än de små supermarkets som finns i varje gathörn.

Trots att de flesta livnär sig på turismen här får man ändå en känsla av att vara i en vanlig stad, det är alltså inte bara kulisser. Ett måste när du är i Pafos är att promenera ner till hamnen och fortet som du ser på bilden. Hamnpromenaden är kantad av fina restauranger och fikaställen. Inne i fortet brukar det ofta vara någon form av konstutställning med gratis entré.

Gillar du shopping ska du ta dig till Kings Avenue Mall som ligger mellan övre och nedre Pafos.

Ktima – övre Pafos
Vill du gå på smala branta gator, känna doften från den lokala marknaden och uppleva en vanlig stad åker du bara upp till övre Pafos, som kallas Ktima av cyprioterna. I Ktima hittar du de där små mysiga kvarterskrogarna man ofta ser på bild i resereportagen.

I Ktima hittar du även museum och många andra intressanta saker att titta på. Eller bara sätt dig ner utanför marknaden och njut av den fantastiska utsikten.
Det går bussar mellan övre och nedre Pafos – Ktima, den 3 kilometer långa sträckan tar ungefär 10 minuter och kostar ungefär € 1.30.

Vill du åka till närliggande byar eller till turistområdet Coral Bay strax utanför Pafos går det också bra, Alepa Pafos City buses kör dagligen till vettiga priser.

Vintersemester i Pafos?
Pafos är ett bra val för en vintersemester då dagstemperaturen ofta ligger på +17 när det är som kallast. Och för dig som vill njuta av Cyperns sol på vintern är Pafos ett mycket bra val. Även om en hel del butiker är stängda är det mycket folk i rörelse, de stora engelska och tyska resebolagen kör charterresor till Pafos under hela vintern. Och tack vare alla engelsmän som har flyttat till Cypern har de flesta bosatt sig i Pafos, vilket gör att det är mer liv och rörelse här än Agia Napa på vintern.
Det har blivit allt mer populärt att åka ner till Cypern under vintern och spela golf. Läs mer om golfresor här.
Share