Larnaka att se

Saltsjön 
Innan Larnakas nya flygplats byggdes passerade transferbussen den uttorkade saltsjön på väg till sina hotell. Ingen tog  mycket notis av sjön på sommaren eftersom den alltid är helt uttorkad och helt täckt med salt. Numera utvinner man inte saltet eftersom det inte anses vara lönsamt.

Ståtliga flamingos i saltsjön.

Ståtliga flamingos i saltsjön.

När det första regnet börjar falla på senhösten förvandlas saltsjön till en sjudande samlingsplats för 85 olika arter flyttfåglar samt tusentals övervintrande Flamingo (Great Flamingo) som stannar från november till april. De flesta Flamingo som flyttar till Cypern på hösten kommer ifrån häckningsplatser i saltvattensjöar i Iran såsom Lake Rezayeh. Medan de Flamingo som anländer på vintern har flugit från Camargue i södra Frankrike. Hur fåglarna vet att det finns vatten i Larnakas saltsjö har ännu ingen lyckats lista ut.

Anledningen till att fåglarna inte stannar på sin häckningsplats året runt är att den stora mängden nederbörd späder ut saltet i sjöarna. Fåglarnas huvudföda Artemia, som är ett litet kräftdjur klarar inte av den förändrade miljön och slutar föröka sig. När saltvattensjön i Larnaka fylls med regnvatten i november stimulerar det kräftdjuren som sätter igång och förökar sig och fåglarna kommer hit för att övervintra. Skulle saltvattensjön torka ut tidigt på grund av för lite regn flyttar fåglarna igen, den här gången till Afrika.

Det finns en parkering och bänkar bredvid saltsjön så du kan sitta här länge och förundras över dessa vackra fåglar. För den fågelintresserade kan med lite tålamod få se Vårtrana, Svartbent Strandpipare, Skrattmås, Styltlöpare, Tjockfot, Sporrvipa, Cypernstenskvätta, och kanske Rödstrupig sångare.

Det finns även fullt av vackra fåglar vid Oroklinis saltsjö.

Hala Sultan Tekke
Precis intill Saltsjön ligger moskén Hala Sultan Tekke som en hägring. Moskén är byggd år 1816 över Umm Harams grav. Hon sägs ha varit en släkting till profeten Muhammed och dog på den här platsen år 649 under ett arabiskt anfall. Moskén är en vallfartsort för muslimer och räknas som en av de viktigaste efter Mekka, Medina och El Aksamoskén i Jerusalem.

Larnakas Medeltidsmuseum och Larnaka Fort
Fortet ligger vid hamnen i gamla stan och byggdes år 1625, det användes som fängelse under den första brittiska tiden. Nu innehåller fortet det lokala Medeltidsmuseet. På sommaren används det också som kommunens kulturcentrum.

Agios Lazaruskyrkan
Inte långt från fortet hittar du den rikt utsmyckade S:t Lazaruskyrkan. Om du aldrig varit inne i en ortodox kyrka förut kommer du att förundras över de pampiga guldinfattade ikonerna som pryder hela kyrkan. Det är helt okej att ta foton härinne.

St Lazaruskyrkan i Larnaca.

S:t Lazaruskyrkan i Larnaca.

S:t Lazarus är Larnakas skyddshelgon och Kition blev hans andra hem efter att han återuppväckts av Kristus och utnämndes till biskop av helgonen Barnabas och Markus.

Kejsar Leo VI byggde en storslagen kyrka över hans grav på 800-talet. Kyrkan som är ett av de bästa exemplen på bysantinsk byggnadskonst på Cypern renoverades på 1600-talet. Man kan besöka S:t Lazarus grav under altaret och kyrkomuseet vid sidan av kyrkan. Åtta dagar före den grekisk-ortodoxa påsken bärs S:t Lazarus ikon i procession genom Larnakas gator.

Pieriesstiftelsens museum
En sevärd privatkollektion av cypriotiska antikviteter ursprungligen samlade av Demetris Pierides (1811 – 1896) och utökad av hans släktingar. Du hittar museet nära Atruim Hotel i centrum på gatan Zinonos Kitieos 4. Tel: 24 652495

Larnakas Arkeologiska museum
Intressant samling fynd från Larnakaområdet från stenålder till romersk tid. Du hittar museet på Plateia Kalogreon. Tel: 24 630169
Kition

En av de viktigaste antika stadsdelarna med lämningar från 1200-talet f. Kr. Omkring 1200 f. K. byggdes staden om av greker från Mykene och utgrävningarna har blottat cyklopiska murar med gigantiska stenblock och sammanlagt fem tempel. Kition ligger cirka 500 meter nordöst om Arkeologiska museet.

Kimons Byst
På strandpromenaden möts du av denna byst. Han var generalen Kimon från Aten som år 450 f. Kr. ledde en flotta av tvåhundra triremer för att befria Cypern från perserna. Han dog medan han belägrade Kition.

Larnakas Kommunala Kulturcentrum och Galleri
Utställning av Larnaka galleriets permanenta samling samt verk av cypriotiska konstnärer och olika tillfälliga privata utställningar. Ligger längst nere vid strandpromenaden mitt emot småbåtshamnen på torget Plateia Evropis. Tel: 24 658848

Tenta vid Kalavasos, värt ett besök.

Tenta vid Kalavasos, värt ett besök.

Kalavasos
Kalavasos ligger cirka 40 kilometer sydväst om Larnaka. I byn hittar du en av de viktigaste stenåldersboplatserna på Cypern. Tenta som utgrävningen heter ser du faktiskt från motorvägen. Många som kör förbi undrar vad det är för ett konstigt indiantält, men det fungerar som skydd för utgrävningarna.

I byn hittar du givetvis en vacker kyrka som är tillägnad jungfru Maria och en turkisk moské. Runt byn hittar man även flera små mysiga landsbygdshotell och restauranger.
Det fanns fem gruvor runt byn som en gång i tiden skapade arbetstillfällen för många. Man kan se spår av den tiden på många ställen i och omkring byn.

Närheten till havet gör Kalavasos som den perfekta byn för den som önskar lugn och ro men för den skull inte vill missa sitt morgondopp. Till kustbyn Zygi är det bara 3 kilometer och där kan du njuta av lugnet vid havet och slinka in på någon av alla fiskrestaurangerna.
Angeloktisti-kyrkan
I byn Kiti som ligger 11 kilometer väster om Larnaka hittar du en underbara kyrkan vars namn betyder ”byggd av änglar”. Den här bysantinska kyrkan från 1000-talet byggdes ovanpå ruinerna av en tidig kristen basilika. Den ursprungliga absiden överlevde tillsammans med ett av de vackraste exemplen på bysantinsk konst. En sällsynt mosaik från 500-talet föreställande Jungfru Maria och Jesusbarnet mellan två ärkeänglar som är helt i klass med mosaikerna i Ravenna i Italien.

Stavrovouniklostret
Uppfluget på en bergtopp ligger klostret Stavrovouni som betyder ”korsets berg”. Du hittar klostret cirka 9 kilometer från Nicosia – Limassols motorväg, 40 kilometer från Larnaka i närheten av byn Pyrga. Enligt legenden grundades klostret på 300-talet av S:ta Helena, Konstantin den Stores mor som gav en bit av det heliga korset till klostret. Munkordern är mycket sträng och svär samma klosterlöften som munkarna på Athosberget i Grekland. Tyvärr får kvinnor inte besöka klostret. Det är förbjudet att fotografera eller att använda en videokamera. Den 14 september firas Korsmässan, Det heliga korsets upphöjelse med imponerande ceremonier.

Klostret Agia Varvara som ligger vid foten av Stavrovouniklostret är mer lättillgängligt, här är munkarna berömda för sitt ikonmåleri.

Choirokoitia – uttalas kjiro-ki-tia
Här har man grävt fram en av de mest betydande stenålderskulturerna i världen med en försvarsmur, runda husgrunder, gravar och många stenverktyg och kärl. Platsen dateras från 7000 f.Kr och du hittar den 48 kilometer söder om Nicosia och 31 kilometer från Larnaka. Platsen finns listad på UNESCO’s lista för världsarv.

Share