Larnaka

Larnaka, en alldeles lagom liten storstad på Cyperns sydkust. När planet går in för landning på Larnakas flygplats möts du av en palett med turkosfärgat vatten och oändliga vita stränder.

Flygplatsen ligger bara ett stenkast från Makenziestranden och ett tag tror man faktiskt att planet ska landa mitt på stranden.

Man tror nästan att planet skall landa på stranden. Inflygningen till Larnakas flygplats är en av de häftigaste.

Man tror nästan att planet skall landa på stranden. Inflygningen till Larnakas flygplats är en av de häftigaste.

Mycket att se och göra i Larnaka
Larnaka är full av historia och mitt i centrum finns lämningar av den antika stadsstaten Kition. I Larnaka levde även den helige Lazarus efter sin återuppståndelse. Det finns massor att se och göra i Larnaka.

I Larnaka får du känna pulsen av en storstad, men mitt i bland all modern bebyggelse kan du slinka in på små pittoreska gränder i den gamla delen av staden.
I Larnaka finns allt inom bekvämt gångavstånd, ja, stranden ligger faktiskt mitt i centrum.

På strandpromenaden trängs hotell, restauranger, kaféer och pubar. Starbucks och Mc Donalds är sedan länge etablerade här. Nattlivet i Larnaka är koncentrerat hit då de flesta av nattklubbarna ligger här nere.
Längst bort på strandpromenad ligger även småbåtshamnen med utflyktsbåtarna och privatbåtar man gärna tittar lite extra på.

Shopping i Larnaka
Shoppingmöjligheter finns det gott om i Larnaka, parallellt med strandpromenaden ligger gatan “Zinonos Kiteos”. Du hittar kända märken som  Zarah, Marks & Spencer, Bershka, Top Shop, Next, Stradivarius och Mango.

Går du upp på nästa shoppinggata “Ermou” hittar du garanterat ditt eldorado med massor av affärer. De stora affärskedjorna har ännu inte slagit ut de små mysiga butikerna på Cypern.

De flesta affärer håller öppet mellan 09.00 – 13.30 16.00 – 19.00. Men tiderna kan variera och under vintern stänger väldigt få affärer för siesta eller lunchrast. Under högsäsongen brukar siestan vara mellan 13.30 – 17.00.

I Larnaka hittar den vanliga torgmarknaden inne i staden på parkeringsplatsen bredvid ”The municipal indoor market”. Alltså i andra änden av shoppinggatan nära St: Lazaruskyrkan.

Mysiga kvarter i Larnaka centrum.

Mysiga kvarter i Larnaka centrum.

”The municipal indoor market” som ligger bredvid parkeringsplatsen bjuder på lite mer än bara frukt och grönt och håller öppet måndag-lördag 08:00-19:00 förutom onsdagar och lördagar, 08:00-14:00.

Dekhelia road eller Larnaka Bay som området även kallas i folkmun är turistområdet cirka 5 kilometer öster om Larnaka. Här hittar du fina lyxhotell, medelklasshotell och många lägenhetshotell med bra standard.
Det går bussar in till centrum varje timma och resan tar ungefär en kvart beroende på trafiken.
I Larnaka Bay finns det gott om restauranger, pubar, banker och souvenirbutiker. Och även bra drag på nattlivet.

Den 6 kilometer långa stranden kan på vissa ställen vara långgrund, det finns gott om solstolar, parasoller, vattensporter, kiosker och restauranger här. En bit ute i vattnet ser du vågbrytarna som gör att det är säkert att bada även när det går stora vågor.
I Larnaka Bay sträcker sig turistsäsongen mellan april – oktober, dock håller en del större hotell öppet året runt, men vill du ha fart och fläkt ska du välja Larnaka centrum under vintermånaderna.

Makenzie är ett annat fint turistområde cirka 800 meter väster om den gamla delen av Larnaka. Det är den här stranden du ser när du kommer in för landning. Och häftigare utsikt kan man nog inte få från sitt hotellrum än alla flygplan som går in för landning. Vackrast är det på kvällen.

Makenziestranden är långgrund och passar barnfamiljer ypperligt. Det finns gott om fiskrestauranger i den här delen av Larnaka men även små butiker och pubar.
Trots att man är så pass nära centrum av Larnaka känns Makenzieområdet som en egen liten lugnare stad.

Share