Fakta

Det som gör Cypern till ett så bra resmål för alla åldrar är ju den relativt korta flygresan. Det tar endast cirka 4 timmar att flyga från Sverige.

  • Cypern är ett EU-land, du slipper trassla med visum. Valutan på Cypern är Euro.
  • Cypern har samma strömstyrka som i Sverige, det enda du behöver är en adapter som finns att hyra i receptionen eller att köpa för en billig penning.
  • Kriminaliteten är mycket lägre på Cypern än i Spanien eller Turkiet.
  • Vi har vänstertrafik på Cypern, trafiken är livlig som i alla sydländer.


Lokalbussar på Cypern

Det går lokalbussar mellan alla turistorter och städer. Dag-, vecko, – och månadsbiljetter finns att köpa.

Cypern väder
Vädret på Cypern är underbart, mellan maj-november skiner solen med avbrott för någon enstaka kort regnskur i maj och eventuellt någon kort skur i oktober och november. Under högsommaren regnar det inte alls nere vid kusten.
Åska har vi endast på vintern mellan december – mars. Sand från Afrika kan förekomma i luften under hela året, då är luften grå/röd.

Cypern, barnvänligt?
Cypern är inte bara ett paradis för dig som vill festa. Ön är mycket barnvänlig med långgrunda stränder och vänlig lokalbefolkning.
Alla restauranger har barnstolar och barnmeny, barn reser billigt med lokalbussen och de flesta hotell är mycket lämpade för barnfamiljer då de ligger precis nere vid havet utan störande trafik.
Priset på barnmat och blöjor är aningen högre än i Sverige, så det är alltid bra att packa med sig ett litet lager hemifrån.

Språk på Cypern
På Cypern är det officiella språket grekiska och turkiska, men majoriteten av cyprioter pratar engelska. Och förvånansvärt många på turistorterna pratar svenska. Något man kan ha i åtanke för att inte göra bort sig.

Religion på Cypern
Religionen är viktig för cyprioterna, många går i kyrkan varje söndag och du kommer att förvånas över hur många kyrkor som finns på ön. Grekcyprioterna är kristna och tillhör Cyperns grekisk-ortodoxa kyrka. Turkcyprioterna som bor på den norra sidan av ön är muslimer. Maroniterna, armenierna och katolikerna tillhör andra kristna samfund och har sina egna kyrkor.

Antal invånare på Cypern – senaste folkräkning var 2001
Det finns cirka en miljon invånare på Cypern.
I Nicosia som är huvudstaden finns cirka 200.000 invånare.
I Limassol cirka 160.000.
I Larnaka cirka 75.000.
I Pafos cirka 50.000.
I Paralimni finns cirka 12.000 invånare varav 500 av dem är permanent, året runt-bosatta i Protaras.
Och slutligen  i Agia Napa finns cirka 3.000 invånare som är permanent, året runt-bosatta.

Turister på Cypern
Cypern tar emot cirka 3 miljoner turister varje år. Den största andelen turister kommer från Storbritannien, Tyskland och Skandinavien. Cypern satsar även stort på att locka till sig turister från Ryssland. Under högsäsongen kommer även många Israeler till ön.

Behövs vaccinationer på Cypern?
Du behöver inga vaccinationer för att resa till Cypern.

Maneter och sjöborrar på Cypern
Under vissa perioder på sommaren förekommer maneter i havet, dock inte lika stora som i Asien. Man lägger alltid ut nät för att fånga maneterna. Sjöborrar förekommer också, de trivs bäst vid klipporna, badar du från en strand långt bort från klippor är det högst ovanligt att stöta på sjöborrar. Badskor finns givetvis att köpa i alla supermarkets.
Priser på Cypern
Priset på mat på Cypern varierar, väljer du att handla i en liten minilivs och köper importerade varor blir det dyrt. Priserna ligger nu ganska nära de svenska, dock är vissa saker mycket billigare, kött, sprit och tobak är mycket billigare än i Sverige. På en restaurang kan du få en trerättersmeny för cirka € 13.00. En kopp kaffe på ett vanligt kafé kostar cirka € 2.50, väljer du ett trendigt ställe betalar du det dubbla.

 

Entré till sevärdheter och museum är mycket billigare än i Sverige, räkna med cirka  € 2.00 per person. Att hyra en solsäng kostar € 2.50 per dag.

Att klippa håret på Cypern är mycket billigare än i Sverige, endast klippning kostar cirka € 13.00. Det finns flera svenska frisörer i Agia Napa.

Att gå till tandläkaren på Cypern är också mycket billigare än i Sverige.
En lagning kostar från € 30.00 – € 50.00, en krona € 300.00.
Share