Agia Napa stränder

Stränderna i Agia Napa är många och bland de bästa runt Medelhavet, det finns även många små undangömda vikar som guideböckerna inte nämner. Under högsäsongen kan du faktiskt hitta små fina stränder med bara ett fåtal besökare om du föredrar lugn och ro.

Samtliga stränder beskrivna här har solstolar och parasoll att hyra för € 2.50 per dag om ej annat anges. Sjöborrar förekommer på stränder med mycket sten och klippor, sjöborrarna trivs inte på de stränder som har sandbotten.
Använd badskor – rejäla remsandaler eller Crocs, Foppatofflor för att undvika de vassa taggarna och för att inte göra dig illa på de vassa klipporna.

Alger och sjögräs kan förekomma ibland på vissa stränder beroende på säsong och hur vinden blåser, algerna gör vattnet grumligt, men är helt ofarligt.

Livräddare finns på de flesta av stränderna och du ser dem i det gul/röda livvaktstornet. livräddarna är utbildade i första hjälpen, och kan även hjälpa till med att plåstra om eventuella skrubbsår.

Kermia Beach, Blå Flagg
Kermia ligger i anslutning till Kermia Hotell, ett par kilometer utanför Agia Napa mot Cape Grecko. Lokalbussen stannar precis utanför hotellet. En liten grusväg till höger om hotellet tar dig ner till stranden som har underbar vit sand.

Stranden består av fyra små bukter och det är mycket långgrunt och barnvänligt med vågbrytare. Här finns omklädningsrum, toaletter, duschar och livräddare. På stranden hittar du mängder av olika vattensporter samt Scandi Divers dykcenter. En liten gräsplätt till höger om stranden med en liten träddunge ger dig behaglig skugga. Hotellets servering är öppen för allmänheten, samt Limnara taverna uppe vid huvudvägen. Kermia har en liten parkering, stranden är populär bland lokalbefolkningen och utsikten från stranden mot Cape Grecko är underbar.
Ammos tou Kampouri Beach, Blå Flagg
Den här stranden ligger lite undangömd och för dig som bor på Atlantica Sungarden ligger den här fina stranden inom gångavstånd via promenadvägen till vänster om hotellet. Stranden är lugn och här finns inga störande vattensporter.

På stranden hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum samt livräddare. Runt stranden är det klippor vilket gör att det här är en bra plats för snorkling. En sandwichbil står alltid parkerad nere vid stranden med ett rikt utbud på olika rätter, dricka samt glass. Ett gäng söta katter bor i skogsdungen bakom matvagnen och de brukar ligga i skuggan och spana efter matrester. Den här stranden är oftast den lugnaste, även under högsäsongen. Det finns gott om parkeringsplats nära stranden som är väl skyltad från den lilla vägen som löper parallellt med huvudvägen till Cape Grecko. E4:ans promenadväg som även nämns här som strandpromenaden löper utmed den här stranden, hela vägen mot Cape Grecko. Och i motsatt riktning bort till Agia Napas hamn och ut hela vägen mot Agia Thekla.

Precis till vänster om stranden rakt över klipporna hittar du en liten undangömd strand. Det går med nöd och näppe att ta sig i vattnet, med badskor är ett måste. Vill du ha lugn och ro ska du kämpa dig över klipporna ut hit. Här finns inga solstolar. Den här lilla sandplätten brukar nyttjas av naturister. Även om nakenbad är förbjudet på Cypern är den här lilla sandplätten känd som Agia Napas nudistrand.

Ammoslagunen
Vill du ha ännu mer lugn och ro skall du fortsätta på promenadvägen österut, alltså i motsatt riktning från Agia Napa. Cirka en kilometer från stranden hittar du en helt bedårande liten bukt med en liten sandplätt. Det är stenigt här så badskor är att rekommendera. Det finns inga solstolar att hyra eller andra bekvämligheter, endast lugn och ro – såvida ingen annan har hunnit före.

Grecian Bay Beach, Gliki Nero, Kryo Nero, Pantahou Beach, Blå Flagg
All känner till den flera kilometer långa stranden till vänster om Agia Napas hamn som Grecia nBeach. Men enligt kommunen har stranden delats upp i tre olika stränder. Du märker egentligen inte någon skillnad, mer än att stranden längst bort mot Grecian Bay och Grecian Sands Hotell har aningen finare, vitare sand, samt att det är lite mer långgrunt här.

Grecian Bay-stranden, mitt i centrum.

Grecian Bay-stranden, mitt i centrum.

På stranden finns mängder av restauranger och snackbarer att välja mellan. Priserna ligger på samma nivå och kom i håg att det alltid är aningen dyrare på en strandservering än på en restaurang i en liten by. Du hittar duschar, toaletter, omklädningsrum samt livräddare längs med hela stranden. Här finns också en myriad av olika vattensporter. Du når stranden via små gångvägar längs med Kriou Nerogatan där flera av hotellen ligger eller via hamnen där du hittar en stor parkeringsplats, parkeringen är gratis.

Loukos tou Madi Beach, Blå Flagg
En liten avkopplande strand till höger om Agia Napas hamn. Den här stranden består mest av klippor. Man har byggt badbryggor för att ta sig ner i havet. Badskor rekommenderas, stranden är inte speciellt barnvänlig. Här finns duschar, toaletter, omklädningsrum och livräddare. Badskor rekommenderas på den här stranden. På grund av klipporna slipper du störande vattensporter. Hotellet Piere Anne ligger precis ovanför stranden och serveringen är öppen för allmänheten. Mc Donalds ligger också inom bekvämt gångavstånd.

Katsarka Beach, Blå Flagg
Om du fortsätter på strandpromenaden från Loukos tou Madi Beach kommer du till Katsarka Beach. Även den här stranden är aningen stenig med badbryggor. Här finns duschar, toaletter, omklädningsrum och livräddare. Du slipper störande vattensporter här. Nära stranden hittar du en liten minikyrka, mest tänkt som en dekoration. Samt här hittar du en bouleplan där många långtidsgäster spelar boule på vintrarna. Stranden är skyltad från Nissi Avenue och det finns en liten parkering ovanför stranden.  Du når stranden genom en smal gångväg bredvid ett bostadshus.

Pernera A Beach, Callistostranden, Blå Flagg
En härlig bukt breder ut sig precis nedanför Callisto, Simos Magic, Electra och Panas. Det är även gångavstånd till Euronapa från den här stranden. Strandpromenaden löper längs med hela stranden, så du kan lätt ta dig vidare till de övriga stränderna om du vill. På stranden hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum och häftiga vattensporter. Stranden är mycket barnvänlig och det är långgrunt på vissa ställen. Längst bort till höger på stranden brukar botten vara som finast.

Sandy Bay, Vathia Gonia Beach, Blå Flagg
Sandy Bay ligger i närheten av Nissi Beach, och är en mindre strand som ligger väl skyddad i en bukt. Sanden är lika fin som på Nissi Beach och stranden mycket barnvänlig. Sandy bay ligger bara några steg från Sunwing Resort, Pavlo Napa och inom behagligt gångavstånd på strandpromenaden till höger från Blue Village Callisto, Panas, Electra och Simos Magic.

På Sandy Bay hittar du duschar, toaletter, omklädningsrum, livräddare, vattensporter med bland annat Olympian Divers och många bra matställen. Det finns gott om gratis parkeringsplatser i anslutning till stranden som är väl skyltad.

Nissi Beach, här tar du dina fräckaste "selfies".

Nissi Beach, här tar du dina fräckaste “selfies”.

Nissi Beach, Nissi Bay, Blå Flagg
Nissi Beach är Agia Napas mest kända strand. Vit finkorning sand, underbart turkost vatten som är långgrunt med en liten ö inom gångavstånd lockar tusentals besökare hit varje år.

För dig som är ung är Nissi Beach ett måste, bäst drag är det på stranden på eftermiddagen då alla brukar vakna till liv efter nattens bravader. Mängder av olika events och DJ’s brukar locka till sig mängder av soldyrkare varje sommar.

Hela stranden är givetvis mycket barnvänlig och ligger väl skyddad från vindar. Det går sällan höga vågor här.
Under högsäsongen är det som sagt högt tempo på stranden, men vill du ha lite lugn och ro drar du dig ner till den vänstra kanten som kallas för Nissi Bay.

På Nissi Beach och Nissi Bay finns toaletter, duschar, omklädningsrum, livräddare och många matställen att välja på. Nissi Beach ligger cirka 2 km väster om Agia Napas centrum, lokalbussen stannar precis utanför och det finns gott om gratis parkeringsplatser nära stranden.

Landa, New Golden Beach, Blå Flagg
Landa är en mysig strand där det sällan går höga vågor, det är långgrunt och stranden är mycket barnvänlig. Stranden är fin med ljus sand och sandbotten, det finns duschar, toaletter, omklädningsrum, livräddare och vattensporter här. Strandpromenaden passerar även den här stranden. Det finns flera fina strandserveringar med enklare rätter, snacks, glass och dricka utmed stranden. Stranden ligger cirka 3 km från Agia Napas centrum nära hotellet Sun Fun och So Nice.

Till vänster om stranden ligger en picknickplats, Agios Nikandros, där du kan sitta och äta din matsäck i skuggan. Området är välbesökt, speciellt under vintrarna då många letar sig ut hit för att njuta av det fina vädret och äta sin lunch. Det finns toaletter vid picknickplatsen.

Makronissos
Makronissos är den absolut finaste stranden i Agia Napa enligt många, den består av tre bukter med vit finkornig sand som ligger en bit utanför Agia Napas centrum. Bussarna stannar på huvudvägen och det är cirka 500 meters promenad ner till stranden.

Stränderna är mycket barnvänliga, på vissa ställen är det långgrunt och botten  består av mjuk len sand. Här finns duschar, toaletter, omklädningsrum, livräddare, vattensporter med bland annat Makronissos Diving school och många bra matställen.

Agia Thekla
Den här stranden ligger ca 7 km väster om Ayia Napa, Agia Thekla är relativt lugn även under högsäsong. Till vänster om stranden ligger en liten kyrka.

Det är långgrunt med vit mjuk sand som är mycket barnvänlig och med en liten ö man kan gå till. Stranden är perfekt för den som vill snorkla. På stranden hittar du toaletter, omklädningsrum, livräddare, vattensporter samt matställen.
Share