Agia Napa att se

Sevärdheter i Agia Napa

I Agia Napa finns många sevärdheter. Många som reser ner slänger ett hastigt öga på klostret och tror att det inte finns något mer som är värt att se här. Ja, förutom Nissi Beach då?
Det finns faktiskt en hel del intressant att se i Agia Napa och dess omnejd. Även om det kanske inte finns lika många historiska platser och sevärdheter som i Pafos.

Hamnen i Agia Napa med alla sina färggranna fiskebåtar.

Hamnen i Agia Napa med alla sina färggranna fiskebåtar.

Hamnen i Agia Napa
Här kan du se fiskebåtarna komma in med dagens fångst, men du ska vara här tidigt, runt klockan sex brukar de första båtarna tuffa in. Hamnen har även blivit en populär mötesplats med många mysiga fiskrestauranger och pubar. Alla utflyktsbåtarna ligger också här i hamnen.

Om du gillar att promenera ska du följa gångvägen längs havet som tar dig bort mot hotell Callisto, Electra Splash, Simos Magic och Sunwing Sandy Bay. Allt som allt kan du gå ett par kilometer utmed havet, men det går givetvis att ta sig upp till Nissi Avenue om du tröttnar och ta bussen eller en taxi tillbaka.
Ta på en solhatt och ta med en flaska vatten. Den bästa tiden att gå är före klockan 9 på morgonen eller sent på eftermiddagen.

 

Klostret i Agia Napa
Men låt oss börja med klostret och klostertorget som utgör en mysig samlingspunkt mitt i Agia Napas centrum.

Det charmiga medeltida klostret är omgivet av en hög mur och helgat åt ”Skogens Madonna”. Kyrkan är från 1500 – talet och är delvis underjordisk och huggen direkt ur klippan. Byggnaden väster om kyrkan tillhör Världskyrkorådet som ofta håller möten här. Det stora mullbärsfikonträdet utanför den södra ingången lär vara mer än 600 år gammalt.

Hela klosterområdet är upplyst på kvällen och har blivit en populär plats för de som bara vill sitta en liten stund och meditera. Här bor inga nunnor eller munkar, bara en massa söta katter. Om man vill gå in i den lilla kyrkan skall man täcka axlar och knän, alltså inte kliva in kyrkan i badkläder eller shorts – det skulle man inte göra hemma i Sverige.

Bredvid klostret hittar du det övre och det nedre torget. Båda torgen bjuder på kaféer och marknadsstånd. På det nedre torget hittar du en scen där det ofta bjuds på uppträdande, kolla i dagspressen eller hos turistbyrån för ett aktuellt program. Under Agia Napa-festivalen som ofta går av stapeln i slutet av september varje år är det full fart här vid klostertorget. Under hela sommaren samlas konstnärer här och det finns även mängder av skojigt krimskrams att köpa.

Ett tips, sätt dig på det nedre torgets kafé med en kall öl precis innan skymning, och lyssna på de tusentals fåglarna som samlas i trädet bredvid busshållplatsen och taxistationen inför natten.

 

Thalassamuseet i Agia Napa
Inte så långt från torget och nära Vias hotell ligger sjöfartsmuseet.
Thalassa är ett museum som satsar på olika utbildningsprogram och samhällskulturella evenemang. Man vill uppmuntra till kunskap och intresse för Cyperns fantastiska sjöhistoria.

Här hittar du en fantastisk kopia av ett handelsskepp som sjönk utanför Kyrenias kust på 300 – talet. Samt en mängd skulpturer, målningar och statyer.
Address: 14 Kryou Nerou Tel: 23 81 6366


Statyparken
Strax utanför Agia Napa på höjden mitt emot Marina hotell ligger statyparken. En oas, måste ses!

Missa inte den häftiga statyparken i Agia Napa.

Missa inte den häftiga statyparken i Agia Napa.

 
Agia Thekla
Agia Thekla är en av de lugnaste stränderna i området väster om Agia Napa, bredvid stranden ligger en liten kyrka som är byggd på en gammal bosättnings- och gravplats. Till väster om kyrkan kan man se ett stenbrott och en katakomb.

Det är troligt att den turkiske generalen Piele Pasha kom iland här med sina trupper som marscherade till Famagusta där de hjälpte General Moustaffa ta över staden år 1571.

Potamos Liopetriou
Om du letar efter ett pittoreskt fiskeläge har du kommit rätt. Här finns även en av de bästa fiskerestaurangerna i trakten. I närheten av fiskelägret hittar man resterna av ett venetianskt vakttorn. Den franske poeten Arthur Rimbaud arbetade i området på 1880 – talet. Så för dig som tycker om att skriva kanske det här kan vara en bra plats att hämta ny inspiration på.

Cape Grecko
Cape Grecko kallas den enorma klippa som du ser från hamnen i Agia Napa.
Det här området är ett naturreservat, här får inga hotell byggas. Här kan du som gillar att vandra hitta anemoner, vilda örter och cyklamen på våren. Och för den som tycker om att snorkla eller dyka är vattnet runt Cape Grecko bland det bästa på ön.

Här hittar du en underbart vacker kyrka längst ut på klippan, kyrkan är nästan lite i stil med den i Mamma Mia-filmen. Ta av från huvudvägen (i den snäva svängen där det brukar stå en sandwichbil) och kör cirka 200 meter, du hittar en asfalterad bred avtagsväg till vänster. Följ den och du kommer till kyrkan Agia Anargyris som är tillägnad två läkare, Kosmas och Damianos. Följer du trapporna ner bakom kyrkan kommer du till en helig grotta, längst in i grottan hittar man två ikoner som föreställer Kosmas och Damianos.

Gillar du att snorkla är det här en populär plats eftersom många dykare håller till här. Det är relativt lätt att ta sig i och ur vattnet.

Makronissos gravar
Väster om Agia Napa vid Makronissos hittar du utgrävningen av 19 stenhuggna gravar. Vid den östra graven ligger en liten helgedom. Utsikten från den här platsen är vacker med hav runt omkring, det här är en märkligt tyst och fridfull plats.

Paralimni
Den närmaste byn till både Agia Napa och Protaras bjuder på en inblick i vardagslivet. Här kan du sitta på torgkaféet och se folk passera förbi. Här är det lätt att urskilja vilka som är turister och vilka som är bosatta här. Bredvid torget hittar du tre kyrkor i rad, den äldsta kyrkan är från 1200-talet innehåller ett litet bysantinskt museum. Kyrkorna är öppna och det är gratis inträde.
I Paralimni hittar du mängder av affärer, moderna trendiga boutiquer, traditionella restauranger och kaféer. Kom ihåg att vissa affärer stänger för siesta mellan 13.30 – 16.00 och att det även de flesta har stängt onsdag- och lördagseftermiddagar. Lokalbussen stannar precis bredvid torget med kyrkorna, bakom busstationen finns kommunala toaletter.

I Paralimni hittar du alla de där traditionella "gubbkafeérnha" samt moderna trendiga butiker och restauranger.

I Paralimni hittar du alla de där traditionella kaféerna samt moderna trendiga butiker och restauranger.

Du hittar fem stora varuhus i Paralimni med bättre priser än de små supermarkets i turistområdena. Här finns Xenis Supernmarket, Metro, Carrefour, Kokkinos och Lidl.
Bara någon kilometer från Paralimni ligger Deryneia, precis på gränsen till den ockuperade norra delen. Från byn kan man se över till spökstaden Famagusta (Ammochostos) som före invasionen var öns mest populära semesterort. Även här i Deryneia hittar du många små mysiga tavernor med genuin miljö. Du kan ta lokalbussen från busstationen i Paralimni vidare till Deryneia.

Vill du se hur man levde förr i tiden kan ett besök på Deryneias hembygdsmuseum vara intressant. Museet ligger nära infarten till Deryneia och är väl skyltat.
Adress: 2 Demetris Leertis Street

Sotira – Liopetri – Frenaros – Xylofagou
Byarna kallas ”de röda byarna” tack vare den mineralrika röda jorden som är idealisk för potatisodling. Potatisexporten är enormt viktig för ön och det är här i den sydöstra delen av ön som man odlar den mesta potatisen. Det vanligaste är två skördar per år, men tre kan förekomma.

Vårpotatisen sätts mellan december – februari och skördas i april – juni. Höst – och vinterpotatisen sätts i augusti – september och kan skördas i november – december. Du kan alltså njuta av nyskördad potatis till jul. Några av potatissorterna är Spunta, Diamant, Cara, Nicola, Marabel, Marfona, Filea, Liseta, Sieglinde och Charlotte. Dock har man sällan många olika sorter i affären att välja på som vi är vana vid hemifrån. Man exporterar väldigt mycket och har det som är i säsong, och det brukar funka bra till allt.

Alla byarna har pittoreska tavernor och intressanta kyrkor att besöka. Liopetri är bland annat känt för sin traditionella korgflätning. Researrangörerna ordnar utflykter till “de röda byarna”, en trevlig halvdagstur som ger dig en inblick i vardagslivet på Cypern. Många av de anställda på hotellen kommer från någon av de små byarna kring Agia Napa.

Famagusta – dagsutflykt
Om din researrangör ordnar guidade dagsutflykter över gränsen till den norra delen av Cypern till Famagusta är det en bra dagstur när du vill ta en paus från solandet. Famagusta ligger bara några kilometer från Agia Napa och Protaras. Observera att hyrbilar vanligtvis inte får köras över gränsen då försäkringen inte gäller. Med en privatbil går det bra.
Share