Bra att veta

Cypern restips

Solen
Solen på Cypern är givetvis mycket starkare än vad vi är vana vid hemma. Kolla upp UV-indexet innan du reser, det brukar ligga över 8. Redan i mars månad ligger det på 6, vilket är ungefär samma som på en svensk högsommardag. Solen är som starkast mellan klockan 12.00 – 16.00. Börja alltid sola med hög skyddsfaktor, 15 -25. Köp inte solkrämer som står utanför affärerna, bäst är att köpa solkrämer på apoteken. Då har de förvarats svalt och man kan garantera att de är färska. Tänk på att skydda huvudet, snygga solhattar finns att köpa, drick mycket vatten och sola med förnuft.

Lämna dricks?
Dricks är alltid välkommet, cirka 10% är en bra riktlinje.

Valuta på Cypern
På Cypern är valutan euro. Du kan växla pengar på hotellen, banker eller växlingskontor.

Dricksvattnet

Ingen dricker gärna vatten direkt från kranen här. Du köper vatten i plastflaskor i mataffären, det smakar mycket bättre. Det är helt okej att borsta tänderna i kranvattnet och skulle råka dricka av det är det ingen större fara. Det smakar bara illa!

Är maten säker?
Strikta kontroller för hantering av mat gäller för alla mataffärer och restauranger.

Apotek på Cypern
Apoteken håller öppet 08.00 – 13.00 16.00 – 19.00. I turistområden stänger de inte för siesta. Behöver du ett recept ska du fråga läkaren hur mycket det kostar för att få ett utskrivet. Du ska inte betala mer än 20 euro för ett recept.

Läkare och sjukhus på Cypern
Alla läkare talar engelska. Det finns privata kliniker i varje stad och i byarna finns det privatpraktiserande läkare. På klinikerna finns alla olika specialistläkare, labb och röntgen. Det är således väldigt enkelt och smidigt att få hjälp. På de kommunala sjukhusen är standarden god men där kan man sällan beställa en tid utan får ta en nummerlapp och kan bli sittandes i ett par timmar.

I de stora städerna har man satsat på ”medical tourism”. Många reser ner till Cypern för att själva bekosta eventuella operationer eller vård som man får vänta på i flera år i sitt hemland. Även plastikkirurgi-kliniker och tandkliniker erbjuder paketresor.
Mataffärer på Cypern
I turistområdena heter de Supermarkets och där hittar du det mesta du behöver. I de större städerna finns de stora mataffärerna som även har färskt bröd, färskt kött, färsk fisk, delikatessen och husgeråd. Lidl, franska kedjan Carrefour, Plus, Metro och Alpha Mega är några av de största. Där hittar du även hälsokost.

Glutenintolerans
Glutenintolerans är väldigt ovanligt bland cyprioter, få har hört talas om det. Men på senare år har flera bagerier börjat uppmärksamma det och bakar glutenfritt bröd på beställning. Ska du stanna länge på Cypern kan du köpa glutenfritt mjöl i mataffären och baka eget bröd.

Laktosintolerans

Även detta är något som inte är speciellt vanligt på Cypern. Soja-, ris- och havremjölk finns i de större mataffärerna. På turistorterna kan du hitta det, men då är oftast priserna skyhöga. En liter sojamjölk ska inte kosta mer än 2.50.

Mobiltelefon på Cypern
Kolla med din operatör innan du reser hemifrån. Vill du ringa billigt kan du köpa ett vanligt telefonkort och gå in i en telefonautomat. Alternativt för dig som vill ringa mycket eller ska stanna länge är att köpa ett vanligt betalkort som finns i alla kiosker och supermarkets.

WiFi på Cypern
Numera finns det gratis WiFi på de flesta hotell, kaféer och restauranger.

Share