Att bosätta sig på Cypern

Bo på Cypern året runt?
Är du sugen på att flytta ner till Cypern och värmen? Här kommer lite råd och tips.
När höstmörkret sänker sig över Sverige är det många som drömmer om att bo i solens land. Kanske har man nyss avslutat sin semester på Cypern och fantiserat om hur det är att bo där. Tänk att gå till stranden varje dag och bara lata sig!
Många har bilden av att man sitter på balkongen och dricker vin varje dag. Så är det sällan, vardagen kommer ifatt en förr eller senare. Dock är vardagen helt annorlunda än vardagen i Sverige.
Söker du jobb på Cypern kan du hitta mängder av jobbsökarlänkar här.

Drömmer du om sol och värme i vardagen?

Drömmer du om sol och värme i vardagen?

Cyperns sol vänjer man sig ganska snabbt vid och tycker att det är exotiskt med molniga dagar. Man tar solen och det goda vädret för givet precis som svenskar tar för givet de gröna somrarna, allemansrätten och de vackra höstlöven.
Har man bott på Cypern i ett helt år utan att resa fram och tillbaka till Sverige börjar man få en insikt om hur vardagslivet är. Man har hunnit uppleva den varma hektiska sommaren och den svalare vintern.

För många är omställningen inte alls svår men för vissa går det sämre. Mycket beror på vilket kontaktnät man har skaffat sig och hur man spenderar sin dag. De som får akut hemlängtan brukar bota den med ett par besök på Ikea i Nicosia. Där kan man vandra runt en hel dag, käka svensk mat och köpa med sig svenska matvaror hem. När man kommer ut på parkeringen skiner solen, man känner pulsen av det nya landet och en heldag i mini-Sverige botar den värsta hemlängtan.

Bor man vid kusten vill man kanske åka till stranden varje dag, men den där lata semesterkänslan infinner sig inte riktigt om man arbetar heltid. Men kvällarna är ju så otroligt varma så kvällsdopp blir extra lyxigt.
Att gå ut på restaurang varje kväll går väl bra om man har en fet plånbok, men oftast går man ut på helgerna eller vid högtider. Cyprioterna är väldigt lätta att få kontakt med, som svensk är man inte van vid att prata med ”främmande” folk och det är något man måste lära sig. Det blir snart en vana.

Det där med att hålla tiderna kan också vara lite konstigt för en punktlig svensk, om inte frustrerande – men hantverkaren dyker alltid upp, förr eller senare. Det sociala skyddsnätet som vi svenskar är uppväxta med och tar för givet finns inte här. Man måste själv ta ansvar för det mesta och ordna med försäkringar och alltid se till att man har en summa pengar i reserv.

Flytta utomlands för gott?
Det första rådet och viktigaste är att inte ha för bråttom. Bränn inte alla broar genom att säga upp lägenheten/sälja huset och bara sticka utan att ha en plan. Och eftersom det kostar en hel del innan du har kommit igång med allt bör du ha en rejäl slant sparad att kunna ta av.

Det bästa är att ta ett test-år. Att ha kvar sin bostad och kanske hyra ut den och hyra något möblerat nere på Cypern i ett år. Trivs man inte kan man bara packa sin väska och åka hem igen. Pratar du flytande grekiska blir allt genast enklare och du är inte lika låst vad gäller jobb. Har du barn måste du tänka på om de klarar av att kastas in i lektioner på ett främmande språk.

Tack vare sin generösa skatt för företagare har många utländska företag flyttat ner till Cypern. För den som talar ryska, franska, tyska eller arabiska bör det också vara relativt lätt att hitta ett jobb. De flesta internationella företagen finns i huvudstaden Nicosia och i Limassol. I bland kan man se svenska företag som söker personal på Cypern så håll utkik i platsbanken.se.

Sjukförsäkringar
Det skiljer mycket från olika arbetsplatser vad som är inbakat i lönen, fackföreningsavgifter och eventuell sjukförsäkring. Man måste alltså kolla upp allt sånt och inte ta för givet att det är lika välordnat som i Sverige. Du har rätt till vård på de statliga sjukhusen, beroende på din inkomst får du antingen fri vård och medicin eller så måste du betala en viss summa.
Sjukhuskort ansöker du om på sjukhuset när du har ditt registreringsbevis från immigrationen samt bevis på inkomst från socialkontoret. På sjukhuset ansöker du också om det europeiska hälsokortet som du behöver om du reser hem till Sverige eller ett annat EU-land  och behöver ha vård.

En bra privat sjukförsäkring är nästan ett måste, då kan du snabbt få bra vård och välja vilken läkare eller klinik du vill gå till samt att du slipper köa i flera timmar för att träffa en läkare eftersom man på de statliga sjukhusen sällan kan boka en tid. De privata sjukförsäkringarna gäller ofta upp till 75 års ålder. Efter det får du betala privatvård ur egen ficka, eller gå till det statliga sjukhuset och ta en nummerlapp.

Ska du ge dig ut på en långresa från Cypern finns självklart reseförsäkringar, precis som hemma i Sverige. Hemförsäkringarna på Cypern täcker inte resor på samma sätt som vi är vana vid från Sverige.

Löner på Cypern
Lönerna på Cypern är lägre än i Sverige men livskvalitén är desto högre. En servitris tjänar runt 900 euro i månaden och arbetar sex dagar i veckan. Medellönen ligger på runt 1 200 euro. Tar du ett test-år kan du fortsätta att vara skriven i Sverige tills du känner dig redo att folkbokföra dig på Cypern. Det är en god ide att teckna en reseförsäkring hemifrån innan du åker ner, visserligen kan du använda ditt europeiska sjukförsäkringskort men då kan du bara söka akut vård på allmänna sjukhus.

Som EU-land är det givetvis enklare att arbeta på Cypern men du måste ändå gå till immigrationsmyndigheten och registrera dig. Alla arbetsgivare är tvungna att betala sociala avgifter men för att kunna utnyttja dem, till exempel om du blir arbetslös måste du har arbetat en viss tid i landet. Så det gäller att ha en liten reserv eftersom man inte kan få A-kassa eller socialbidrag på samma sätt som i Sverige.

Här finns en bra sajt med aktuellt prisindex för vad det kostar att leva på ön. 
Hyra hus eller lägenhet – vad gäller?
När du väl är skriven på Cypern kan du ansöka om cypriotiskt id-kort, dock ger detta inte samma rättigheter som om du vore medborgare. Obs, detta id-kort har helt plötsligt tagits bort, ingen vet varför, men man planerar att införa det igen.
Tills vidare får man använda sitt “gula papper” från immigrationsverket som visar att man är skriven i landet.

Som hyresgäst krävs ofta att du betalar minst 3 månaders hyra i förskott som deponering. Om du säger upp kontraktet behöver du alltså inte betala 3 månaders uppsägningsavgift. En månadshyra på två rum och kök kan kosta från 450 –  700 euro per månad, beroende på standard och läge.
Vill du hyra hus får du räkna med ungefär 1 000 euro per månad. Priserna varierar beroende på var du vill bo och på standard. Just nu är det stor efterfrågan på bostäder och priserna skjuter i höjden. I Limassol hittar man sällan en lägenhet för mindre än 900 euro per månad och ett hus brukar gå på cirka 4 000 euro.

Oftast får man själv kontakta elbolaget EAC, det finns bara ett än så länge. Elräkningarna kommer varannan månad. Hushållsel ingår alltså inte i hyran, inte heller värme på vintern. Man använder sig av aircondition eller skaffar sig ett oljeelement. Gaskaminer är populära men vi rekommenrar inte dessa. För en person som använder elspis, kör två maskiner tvätt per vecka samt är sparsam med att använda aircondition får man räkna med cirka 70 euro per månad i elräkning.
Uppdaterad information: För den som tecknar nytt elavtal krävs en deponering. Läs mer här.

Hyr du möblerat har du redan allt du behöver så det är ett smart sätt att börja sitt utlandsliv på innan man har bestämt sig för om man vill stanna. De flesta omöblerade hus och lägenheter har spis, kyl/frys, a/c och ibland tvättmaskin installerat.
Vattenräkningen kommer en gång i kvartalet, för en person som använder tvättmaskinen två gånger i veckan brukar räkningen ligga på cirka 40 euro. En gång om året kommer även en räkning på renhållning och sophämtning som ligger på cirka 120 euro.
Äger du hus blir räkningen högre. Det går givetvis att ha ha autogiro till ett cypriotiskt konto på alla räkningar på Cypern.

Här på Cypern har alla egen tvättmaskin i köket eller i badrummet, det finns alltså inga gemensamma tvättstugor som i Sverige. Soprum finns inte heller, alla soptunnor står ute på gatan. Man har blivit allt bättre på att återvinna sopor och du hittar flera olika tunnor för papper, plast, metall och gamla kläder.

Pensionär på Cypern
För dig som är pensionär eller inte ska arbeta och vill skriva dig på Cypern måste du också registrera dig på immigrationsmyndigheten. Du måste visa upp ett pensionsintyg som du får på försäkringskassan hemma och du måste även ha ett par tusen euro i sparkapital insatt på en cypriotisk bank så att de ser att du inte kommer att ligga samhället till last. Har du ingen pension eller inkomst från något annat land måste du visa upp en rejäl summa pengar.

Det är alltså en hel del att ta reda på och det enklaste är att kontakta myndigheterna hemma för att se vad som gäller i ditt fall. Vill du skriva dig på Cypern betyder det inte att du förlorar ditt svenska medborgarskap. Behöver du förnya ditt pass kan du lätt göra det på svenska ambassaden i Nicosia. Ditt svenska körkort kommer inte att förnyas när det går ut enligt nya direktiv från EU, du kommer att byta ut dit svenska körkort mot ett cypriotiskt på The Transport Department som finns i alla stora städer och byar.

Att tänka på
Du behöver inte betala för att få ett förstahandskontrakt, alla hyreskontrakt på Cypern är första hand. Det är ofta olagligt att hyra ut sin lägenhet i andra hand med syfte att tjäna pengar.Du ska inte behöva betala ett helt års hyra i förskott, det går bra att ordna ett autogiro på din lokala bank.

Uppdaterad information: Många fastighetsägare hyr ut via bookningssajter i syfte att tjäna snabba pengar utan att betala skatt. Det finns även de som hyr en lägenhet för en billig penning för att sedan lägga upp den på en bokningssajt. En ny lag håller på att träda i kraft om det här.

Planerar du att köpa en fastighet på Cypern ska du se dig omkring innan du slår till och framförallt, inte köpa en fastighet utan lagfart. Kontakt en advokat.

Det här var en kortfattad information som kanske kan leda dig till att nysta vidare i hur det skulle fungera för dig att byta land. Byråkratin på Cypern kan upplevas som seg och en enkel sak som att öppna ett bankkonto kan ta ganska lång tid. Internet är fortfarande ett relativt nytt sätt att kommunicera på Cypern, det går mycket snabbare att lyfta telefonluren än att mejla till företag och myndigheter.
Så när du väl bestämmer dig för att ta steget – ha  tålamod.

skatteverket.se
forsakringskassan.se
swedenabroad.se/sv/utlandsmyndigheter/cypern-nicosia/- Svenska ambassaden i Nicosia
www.eac.com.cy/EN/CustomerService/Pages/default.aspx  – Electricity Authority of Cyprus
primetel.com.cy – billig internetuppkoppling
cyprus.gov.cy – allt som rör immigrationsärenden, att folkbokföra sig och starta företag på Cypern
cytanet.com.cy / cyta.som.cy – information om telefoni och bredband
cyprus.angloinfo.com – ett bra forum på engelska där du kan hitta svar på många av dina frågor
www.easterncyprus.com – även detta ett brittiskt forum, tips, råd och mäklare hittar du här
Share