Blogg

Cypernblogg

Cypern, aktuella händelser, vädret, temperaturer och vardagslivet utomlands.

Bloggen om livet på Cypern ger dig en inblick i livet som utlandssvensk bland palmer och solstolar.2018-10-28 av Vendela Lund

Vintertid på Cypern. Äntligen kan man ställa om klockan och få en extra timma. När den första snön faller i Sverige drar vi som bor här på Cypern på oss en kofta på kvällen och förundras över hur det känns att frysa. Det var en ovanligt lång sommar i år. Det vände över en natt i april och smällde till med sommarvärme som höll i sig fram tills i torsdags. Vinden vände till nordlig bris och sakta börjar hotell och restauranger stänga ner på turistorterna.

Friska vindar på Cypern. Dock ingen snö!


Åka på semester från Cypern

Många cyprioter åker iväg på sin semester under vinterhalvåret. Ett av favoritresmålen är Thailand. Eftersom de som arbetar inom turistnäringen sällan kommer ut och kan njuta av stränderna på Cypern passar ett varmare resmål bra under vintern. Grekland är också ett populärt resmål eftersom det korta avståndet, cirka 1,5 timmas flygresa gör att man snabbt kan sticka iväg över en helg för att få se något nytt. De grekiska öarna packar också ihop sina hotell och uteställen, så valet ligger på Aten eller Thessaloniki med sina pulserande nattliv. Det går flera flyg dagligen från Larnaca till Aten och därifrån kan man enkelt ta sig vidare ut i världen.

Passa på och se mer när du är på Cypern. Ta en helg i Aten eller ett par dagar i Barcelona?

Vi som bor på Cypern är inte bortskämda med direktflyg när vi vill letar resor. För dig som spenderar vintern på Cypern, passa på och se mer – det går en snabb förbindelse via Aten till Barcelona. Är du intresserad av historia är kanske Malta något för dig? Emirates kör direkt till Malta och klimatet liknar det på Cypern.
Vill du stanna på ön och utforska mer kan jag rekommendera att ta en titt på bokingssajterna. Hotellpriserna sjunker rejält, speciellt efter jul. Du kan hitta ett lyxigt hotell i Limassol, Paphos eller i Agia Napa och se ön med nya ögon.

2018-09-12 av Vendela Lund

En av de bästa tiderna på året är äntligen här. Det märks på turisorterna att gästerna har blivit ett par år äldre. Det värsta “röjet” på Cypern har dämpats. Ett par skurar här och där på kusten har tillfälligt fräschat upp naturen medan det har regnat kraftigare i bergen och i Nicosia. Än så länge handlar det om lokala skurar, luften är fortfarande varm, men nätterna behagliga.

Lugnet lägger sig över turistområdena. Naturen är grön, men törstar efter regn.

Vi märker att allt fler vill fly höstmörkret och letar information om hur det är att leva på Cypern. Samtidigt funderar många av os som har varit bosatta här under trettio år eller längre om det kanske är dags att dra sig norröver. Längtan till en tryggare ålderdom, till ordning och reda med andra ord. Sverige har ändå, trots alla svarta rubriker i media, ett fungerande samhälle, ett system som man i sydländerna ligger långt efter. Vad händer om man blir allvarligt sjuk? Om jag behöver hjälp i vardagen och om jag inte längre kan försörja mig?
Det är stora frågor och det finns inga enkla svar. Innan man bryter upp sin vardag bör man lägga upp en plan och kanske börja med att ta ett test-år. För den som kan arbeta på distans kan en idé vara att byta ut vintern mot sol tills man har sett hur samhället på Cypern är uppbyggt och om det lever upp till den standard man vill ha.

 

2018-08-30 av Vendela Lund

Höstmörkret lyser med sin frånvaro här på ön även om dagarna har blivit aningen kortare. Skolstarten drar igång i nästa vecka och det märks att allt folk återgår till de vanliga rutinerna igen.
Det är nu de där lugna dagarna börjar med långa promenader utmed havet i det rosa kvällsljuset. Till och med maten smakar på något sätt lite bättre när det inte längre är stekhett utomhus.

En meze på Cypern består av 15-20 smårätter.

Vilken är din favoriträtt? Jag rekommenderar en Meze på en traditionell taverna i en liten by där tiden verkar ha stått stilla.

Läs mer om mat och dryck här.

2018-08-19 av Vendela Lund

Just nu finns det mängder av festivaler, konserter och kulturella events på Cypern. En bra sajt att hålla koll på är cyprusevents.net. Där hittar du länkar och kan köpa biljetter.

Vill du hellre sjunka ner i en biosalong ska du hålla utkik efter kcineplex.com som finns i de större städerna. De senaste filmerna visas. Popcorn serveras toppade med smält smör och mycket salt. På Cypern dubbar man inte filmerna utan lägger till grekisk text.

Cypern biograf

K Cineplex finns i alla större städer. Mjuka stolar, behaglig svalka och goda popcorn.

Dagstemperaturerna på Cypern ligger nu runt +32 och på natten runt +24. De flesta som bor här ser fram emot ett par regniga dagar. För de som bor vid kusten lär det dröja till oktober.

I dag packar många cyprioter ihop sitt sommarställe vid kusten och ger sig av mot vardagen igen. Industrisemestern lider mot sitt slut. I affärerna är det rea och trots värmen plockar man fram varma tröjor och dunjackor.
Cypern är helt klart kontrasternas land.

2018-08-12 av Vendela Lund

Cypern ligger nu insvept i en varm fuktig filt liknande de varma handdukar man brukar få på planet straxt före landning. Den kommande veckan är för oss som bor här  sju dagar av kaos. Eftersom den femtonde augusti är en av årets största helgdagar tar många ledigt just den här veckan, eller under klämdagarna. För de som lever vardagsliv på Cypern gäller det att härda ut med miljoner bilar, hetta och fler bilar i samtliga riktningar.

Fullpackade stränder så här års. Och bra drag på stan!

De som bor i Nicosia strömmar ner mot kusten. Bilar packas fulla av badsugna andra flyr upp till Troodosbergen för att hitta en stilla plats. Vart du än befinner dig i världen finns det alltid en tid på året då alla är lediga och alla förtjänar givetvis av att få koppla av.
Här på Cypern är det är fortfarande långt kvar till skolstart som brukar ske den andra veckan i september.
Kvicksilvret pendlar nu mellan 33-41 beroende på vart du befinner dig på ön. I Nicosia är det generellt varmast dock med relativt låg luftfuktighet. På östkusten ligger fuktigheten nu på runt 80-100%. I Pafos brukar det vara ett par grader svalare.
I Agia Napa och Protaras är hotellen fullbokade och det är fullt ös.

Fullt ös på nattlivet under hela augusti.
Så här års brukar det vara många i Sverige som sitter och planerar att flytta söderut. Här på Cypernguiden hittar du mängder av information och tips om du går i de tankarna. Efter den varma sommaren i Sverige bör alla ha fått en försmak på hur det är att leva vardagsliv i värmen.
Själv sitter jag inne med a/c på 26 grader och jobbar hemifrån. Jag kastar en blick ut mot gatan och känner inget större behov av vare sig sand eller hav just nu. Svalare dagar med lugnare tempo hägrar. Nedräkningen inför den bästa tiden på året har börjat – hösten.

Share